NEUM Krađe, razbojništva, pedofilija i droga

Neum
hercegovina.info

Policijska postaja (PP) Neum uradila je rezime riješenih kaznenih djela za razdoblje turističke sezone 2020. godine te se može konstatirati da je većina kaznenih djela uspješno riješena.

Početkom turističke sezone na područje općine Neum pored turista dođe i određen broj osoba, sklonih kriminalnim radnjama, iz cijele regije. To su većinom osobe povratnici u vršenju kaznenih djela sa kriminalnom prošlošću.

Sukladno zakonskim propisima u PP Neum početkom turističke sezone preraspoređene su dodatne policijske snage Uprave policije MUP-a Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ). Ove aktivnosti traju do završetka turističke sezone, a sve s ciljem sigurnosti turista i njihove imovine.

Od početka lipnja do 1. rujna 2020. godine na području općine Neum službenici PP Neum riješili su sedam kaznenih djela 'Teške krađe', 11 kaznenih djela 'Krađe' i dva kaznena djela 'Razbojništva'. Osumnjičeni počinitelji ovih kaznenih djela su procesuirani sukladno Zakonskim propisima i protiv istih je podneseno Izvješće nadležnom Tužiteljstvu, priopćeno je iz MUP-a HNŽ.

Kriminalističkom istragom utvrđeno je da je većina kaznenih djela počinjena na naročito drzak način, nasilnim ulaskom u stambene i poslovne objekte, te su osumnjičeni otuđili veće iznose novca, zlatnog nakita i drugih skupocjenih predmeta. Isto tako, od nepoznatih turista na plažama otuđivane su torbe s novčanicima, mobilnim aparatima i drugim vrijednostima.

Tijekom kriminalističkog istraživanja kod osumnjičenih, policijski službenici su pronašli dio predmeta i novac za koji postoji osnovana sumnja da potječe od izvršenih kaznenih djela.

Službenici PP Neum su podnijeli nadležnom Tužiteljstvu Izvješće o počinjenom kaznenom djelu protiv 57-godišnjaka iz Srebrenika, za kojeg postoji osnovana sumnja o počinjenju kaznenog djela 'Iskorištavanje djeteta ili malodobnika radi pornografije'. Osumnjičeni je početkom kolovoza fotografirao i snimao djecu mobilnim telefonom na neumskim plažama.

Operativnom akcijom i provedenom kriminalističkom istragom policijskih službenika PP Neum, nadležnom Tužiteljstvu podneseno je Izvješće protiv 47-godišnjaka iz Metkovića (RH) o počinjenom kaznenom djelu 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga'. Osumnjičeni se tereti da je na području općine Neum uzgajao sadnice Indijske konoplje u većoj količini, prosječne visine 1,5 metra, navedeno je u informaciji iz MUP-a HNŽ.