NEPOZNATI JUNAK ​Socijalni radnik riskirao život i dogovorio predaju Filipa Zavadlava

U splitskom kafiću “Borsalino”, u kojem je uhićen Filip Zavadlav (25) nakon subotnjeg krvavog pohoda u Velom Varošu u kojem su ubijena trojica mladića, s njim je – osim njegova oca i mlađeg brata – bio i socijalni radnik koji je zaslužan za njegovo mirno uhićenje.

Djelatnik Centra za socijalnu skrb prepoznao je mladića sa snimke na kojoj šeta s kalašnjikovom u ruci Kamenitom ulicom, a koja je kružila niti sat vremena nakon trostrukog ubojstva. Socijalni radnik odmah je nazvao Filipa Zavadlava, koji je u to vrijeme bio u obiteljskom stanu na splitskim Skalicama, a kako nije mogao s njim ostvariti suvislu komunikaciju, zatražio je da razgovara s njegovim ocem, piše Slobodna Dalmacija

Tada se čovjek dogovorio s ocem osumnjičenog mladića da on i Filip dođu u “Borsalino” te da se javi policiji da dođe po njega.

Hrabri socijalni radnik se, unatoč svemu što je čuo i vidio na snimkama i fotografijama koje su kružile viralnim prostorom, našao u 17 sati u kafiću s Filipom Zavadlavom i s njegovim ocem. S njima je pričekao policiju, te je upravo zbog njegova angažmana dva sada nakon ubojstva identificiran glavni osumnjičeni, koji je zato uhićen u najkraćem roku bez ikakvih problema i dodatnih žrtava.

Sukob među braćom

Osim što se angažirao u mirnom rješavanju teške situacije, djelatnik splitskog Centra za socijalnu skrb ispričao je policiji sve o problemima za koje je znao da ih je Filip imao zbog dugova svojeg mlađeg brata. Njegova izjava na dvije stranice do u detalje opisuje pritiske koje je mladić prolazio zbog društva u koje mu se “uvalio” brat, ovisnik o drogi.

Osim toga, socijalni radnik imao je i saznanja o životu cijele obitelji jer ih je dugo imao pod nadzorom te je znao kroz što su sve prošla sva tri mladića iz obitelji Zavadlav. Nije poznato je li točno imenovao osobe koje su Filipu i njegovu bratu pravile probleme. Doznajemo kako je često i sam Filip znao napadati pojedine osobe s kojima se njegov brat družio jer se nije mogao pomiriti s tim da se on ne želi ostaviti uživanja opijata. Zbog svoje ovisnosti, Filipov brat bio je sklon krađama i prijevarama, što je bio i dodatni razlog sukoba među njima.

Nakon uhićenja u “Borsalinu”, Filip Zavadlav odmah je zatražio da ide liječniku, ali mu je prvo hitno obavljen očevid na tijelu. Naime, strahovalo se da njegovim odvođenjem u KBC Split tijekom pretraga ne dođe do brisanja ili kontaminiranja tragova. Stoga mu je u Prvoj policijskoj postaji obavljen očevid na tijelu – izuzeti su brisevi koji tijekom kaznenog postupka mogu postati ključni dokaz. Nakon toga Filip Zavadlav odveden je u splitsku bolnicu.

Tamo su mu uzeti krv i urin radi testiranja na alkohol i droge, pregledao ga je liječnik internist te psihijatrica. Tijekom razgovora s psihijatricom Filip Zavadlav također je govorio o problemima koje je imao zbog bratovih dugova, zbog kojih je – navodno – krenuo u osvetnički pohod. Sve što je izjavio uneseno je u bolnički medicinski karton.

Kad je iz bolnice vraćen u službene prostorije na kriminalističku obradu – više nije želio govoriti. Inspektorima nije kazao ništa o prijetnjama i napadima, a isti scenarij ponovio se i u ponedjeljak ujutro, nakon privođenja na Županijsko državno odvjetništvo u Splitu. I tada je odbio iznositi svoju obranu, a to se ponovilo i par sati kasnije, kad je doveden sucu istrage na ročište za istražni zatvor.

Filip ne samo da je bio nesuvisao, bio je potpuno nekontaktibilan, a doznalo se i kako je tijekom boravka u pritvorskoj jedinici govorio o suicidalnim mislima koje mu se javljaju. Stoga je pozvana stalna sudska vještakinja psihijatrica, koja ga je pregledala i proglasila raspravno nesposobnim. Na temelju njezina nalaza upućen je u Zagreb, u Bolnicu za osobe lišene slobode na Svetošimunskoj cesti. Tamo je smješten na psihijatrijski odjel dok se ne utvrdi je li ubrojiv ili neubrojiv.

Zbog njegove šutnje, u nastavku istrage jako će važne biti izjave svjedoka, među kojima će biti i socijalni radnik, psihijatrica iz bolnice i Zavadlavov otac. Osim njih, pozvat će se svi ostali koji imaju ikakva saznanja o maltretiranjima koja je Filip opisao.