NE BI U ZATVOR, ALI ... Bivši ministar MUP-a se žalio na presudu pa mu ponovili da je osuđen na zatvor i zabranu obavljanja funkcije

policajci, osuđeni , dilanje, Split, oslobođen krivnje, Hrvatski Vrhovni sud, Damir Vuković, Slobo Marić, Županijski sud Mostar, presuda, ratni zločin, granična policija, granični policajac optužnica, optužnica, Tužiteljstvo BiH, tužiteljstvo, optužnica, porezna utaja , optužnica, tužiteljstvo, Natječaj, posao, Tuzla, korupcija, Tuzla, tužiteljstvo, optužnica, Đurđevik, ubojstvo, Livno, tužiteljstvo, sud, presuda, tužiteljstvo, pritvor, droga, krijumčarenje, silovanje, nasilje, zadar, tužiteljstvo, tužiteljstvo, presuda, zloupotreba položaja, Tuzla, optužnica, Tužiteljstvo BiH, autorska prava, zatvor, tužiteljstvo, mito, primanje dara, granična policija
Ilustracija/Hercegovina.info

Općinski sud Tuzla je u ponovljenom prvostupanjskom postupku donio osuđujuću nepravosnažnu presudu za bivšeg ministra unutarnjih poslova u Vladi Tuzlanske županije (TŽ) Sulejmana B. (56) zbog produženog kaznenog djela 'Primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu utjecajem' počinjenog u stjecaju sa kaznenim djelom 'Zloupotreba položaja i ovlaštenja' i izrekao mu jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od dvije godine, kao i sigurnosnu mjeru zabrane vršenja dužnosti ministra na nivou FBiH  u trajanju od pet godina od dana pravosnažnosti presude.

Iz tužiteljstva podsjećaju, Županijski sud Tuzla je ranije djelimično uvažio žalbu branioca optuženog, ukinuo prvostupanjsku presudu Općinskog suda Tuzla koja je i tada bila ista, i vratio ovom sudu predmet na ponovno odlučivanje.

Optužnicom Tužiteljstva se Sulejman B. tereti da je svjestan da koristi svoj službeni i utjecajni položaj ministra u MUP-u TŽ, u razdoblju od kolovoza 2019. do veljače 2020. godine, više puta protuzakonito posredovao i utjecao na tadašnjeg direktora, a kasnije i v.d. direktora Uprave policije TŽ, da izvrše službene radnje koje ne bi smjeli izvršiti, a vezano za interno preraspoređivanje većeg broja višerangiranih policijskih službenika u MUP-u TŽ.

To je radio iako je znao da u skladu sa zakonima o unutarnjim poslovima i o policijskim službenicima TŽ Uprava policije ima operativnu samostalnost i da isključivo direktor Uprave odlučuje o radnim pravima policijskih službenika. Takve zahtjeve su i tadašnji direktor i v.d. direktor odbili, budući da su izlazili izvan ovlaštenja ministra i suprotni su propisima o internom raspoređivanju službenika u policijskom organu.

Također, optužen je da je u svibnju 2020. godine uputio Vladi TŽ prijedlog za imenovanje kandidata za novog direktora Uprave policije TŽ iako je znao da ne zadovoljava uvjete u skladu sa Zakonom o unutarnjim poslovima TŽ, jer mu u mandatnom razdoblju prestaje radni odnos po sili zakona zbog uvjeta za starosnu mirovinu. 

Bez obzira na takva saznanja, nastavio je insistirati na imenovanju ovog kandidata za direktora, te je kao ovlašteni predlagač na izvanrednoj sjedici Vlade TŽ obrazložio svoj pismeni prijedlog i zatajio članovima Vlade da predloženi kandidat ne ispunjava eliminatorni zakonski kriterij. 

Održavajući članove Vlade u zabludi, jer su imenovali takvog kandidata za direktora Uprave, ovoj osobi je pribavio korist u vidu imenovanja, kao i u vidu veće plaće i doprinosa na plaću, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva TŽ.