NASILJE U OBITELJI Muškarac brutalno tukao suprugu, ali i maloljetnu kćer

Sud čekić stol
Getty images

Postupivši po prijedlogu Tužiteljstva Brčko distrikta BiH, Osnovni sud u Brčkom odredio je pritvor višestrukom povratniku u vršenju kaznenih djela, osumnjičenom da je počinio nasilje prema supruzi i malodobnoj kćerki. Osumnjičenom za nasilje u obitelji, pritvor je određen usljed opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati kazneni postupak i da će ponoviti kazneno djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, navodi se iz Tužiteljstva Brčo distrikta.

Protiv višestrukog povratnika u vršenju kaznenih djela, otvorena je istraga zbog sumnje da je tijekom listopada ove godine nasiljem i bezobzirnim ponašanjem ugrožavao mir, tjelesni integritet i duševno zdravlje supruge i malodobne kćerke, s kojima živi u zajedničkom domaćinstvu. 

Sumnja se da je u više navrata fizički nasrnuo na suprugu, udarao je šakama po glavi, uvrtao joj ruke, hvatao za kosu i gurao, nanosio joj udarce nogama i raznim predmetima po tijelu. Sve to je, uz psovke i uvrede, činio pred njihovom zajedničkom malodobnom kćerkom, kojoj je u jednoj takvoj prilici nanio i udarac nogom. 

Kako se navodi u naredbi o provođenju istrage, nakon što bi napustio prostorije njihovog zajedničkog domaćinstva, on ih je više puta zaključavao u kući, onemogućavajući im tako da izađu i njegovo ponašanje prijave policiji. Nakon što je otkriven, on je 30. studenog lišen slobode i sprovoden pred tužitelja Tužiteljstva Brčko distrikta koje je, pošto ga je ispitao, podnio prijedlog Osnovnom sudu da mu odredi pritvor. 

Prihvativši tužiteljski prijedlog u cijelosti, sud je osumnjičenom odredio jednomjesečni pritvor, usljed opasnosti da će utjecajem na svjedoke ometati kazneni postupak i da će ponoviti kazneno djelo, za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna. Odbivši žalbu obrane, Apelacijski sud Brčko distrikta BiH potvrdio je ovu odluku, a u međuvremenu, Tužiteljstvo i policija Brčko distrikta BiH nastavili su intenzivnu istragu usmjerenu na dokazivanje kaznenog djela 'Nasilja u obitelji' (iz članka 218 stav (4) Kaznenog zakona Brčko distrikta BiH), priopćeno je iz Tužiteljstva Brčko distrikta.