Narko dileri u BiH dnevno "obrnu" šest luksuznih stanova u BiH!

"Kada uzmete u obzir koliko u BiH ima registriranih narkomana i tome dodate podatak da je još više onih za koje se ne zna, dobijete impozantne cifre. Zato i ne čudi podatak da se u većim gradovima zajedno obrne tolika vrijednost droge", kažu ovi izvori, koji nisu mogli precizirati kolika je dnevna vrijednost dilovane droge u novcu.

Međutim, ukoliko se zna da luksuzni stanovi u većim bh. gradovima dostižu vrijednost do 200.000 maraka, dođe se do rezultata da je posao narko-dilera dnevno "težak" oko 1.200.000 maraka.

U MUP-ovima tvrde da su proteklih mjeseci nizom aktivnosti suzbili veliki broj trgovaca narkoticima i vjeruju da će to rezultovati smanjenjem broja ovisnika.

Tako u Federalnoj upravi policije (FUP) navode da je u rujnu evidentirano 41 kazneno djelo neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

"To je za 20 posto više nego u istom periodu prošle godine", rekli su u FUP-u i dodali da su u tom periodu oduzete velike količine narkotika.

Ćamil Kreso, šef Kabineta direktora Uprave policije FBiH, kaže da je, iako je poznato koliko je narkotika oduzeto, teško izračunati kolika je njihova vrijednost.

"Poznato je da, kada se na tržištu osjeti manjak narkotika, njihova vrijednost raste, i obrnuto", pojasnio je Kreso.

Irfan Nefić, glasnogovornik MUP-a Sarajevske županije, kazao je da su policiji manje bitne cifre o oduzetim narkoticima, a više to da je spriječeno dilanje.

"Rezultate policije ne treba gledati kroz to koliko je droge oduzeto, već kroz to da li je spriječeno da ona dođe na tržište", pojašnjava Nefić.

U MUP-u RS navode da su u prvih devet mjeseci ove godine zabilježena 163 slučaja neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Broj prijavljenih osoba u prvih devet mjeseci veći je za čak 77,2 posto nego u istom periodu prošle godine, saznajemo u MUP-u RS.

Boris Grubešić, glasnogovornik Tužiteljstva BiH, podsjeća da je ta institucija posljednjih mjeseci učestvovala u niz akcija usmjerenih na razbijanje narko-grupa. Ipak, on priznaje da nedovršenog posla ima još.

"Mislimo da sve agencije za provođenje zakona u BiH, odnosno i policija i pravosuđe, treba da se fokusiraju na sprečavanje zlouporabe teških opojnih droga", kazao je kratko Grubešić.

Tatjana Maglov, psihijatar i nacionalni koordinator za bolesti ovisnosti RS, ne želi komentariati rad policije na otkrivanju narko-dilera jer, kako ističe, za to nije kompetentna, ali, ipak, navodi da je prevencija bitna.

"Jedan od faktora koji je uticao na širenje narkomanije svakako je dostupnost narkotika", navodi Tatjana Maglov.

dnevnik.ba