Nakon zapadne Hercegovine uslijedila nova policijska akcija protiv krijumčara duhana

Oduzet duhan
UIO

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) 15.7.2022. godine, u sklopu operativne akcije 'Corset', na području Banja Luke i Laktaša, realizirali su pretrese poslovnih i stambenih objekata i pokretnih stvari na pet lokacija.

Privedene su tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kaznena djela 'Organizirani kriminal' i 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda', propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Privedene osobe su sprovedene u prostorije SIPA-e radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih.

Prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz da su počinjena navedena kaznena djela, i to: cigarete koje nisu obilježene propisanim akciznim markicama Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) Bosne i Hercegovine, u količini od 30.563 paklice, tržišne vrijednosti od oko 152.815 konvertibilnih maraka; rezani duhan koje nije obilježen propisanim akciznim markicama UNO BiH, u količini od osam kilograma, tržišne vrijednosti od oko 200 konvertibilnih maraka; novac u iznosu od 8.260 eura, 3.966,20 konvertibilnih maraka, 2.790 RSD, 880 kuna, 50 USD, 1.200 norveških kruna i 500 švedskih kruna; mobilni telefoni, evidencije o poslovanju i druga dokumentacija.

Pretresi su izvršeni po nalogu Suda Bosne i Hercegovine i pod nadzorom Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, u suradnji sa UNO Bosne i Hercegovine i Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske, priopćeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Višemjesečnim istragama, prikupljani su dokazi o osobama uključenim u ove nezakonite aktivnosti kojima se prouzrokuje šteta proračunu Bosne i Hercegovine, i nanosi šteta građanima zbog proizvodnje i distribucije duhanskih prerađevina, koji nisu prošli standarde proizvodnje i kvaliteta i kojima se ugrožava zdravlje građana. 

U akciji 'Derby' na više od 15 lokacija, na području Posavine, zapadne Hercegovine i Zenice, otkriveno je i zaplijenjeno više tona duhana, kao i materijal za proizvodnju ilegalnih cigareta, veći iznosi novca i drugih dokaznih materijala. 

Također, akcija 'Corset', koja je provedena na području Banja Luke i Laktaša, rezultirala je zapljenom velikih količina ilegalnog duhana i cigareta. Provedenim aktivnostima obuhvaćeno je oko 15 osoba, čije nezakonitosti su tijekom istrage temeljito dokumentirane, pa se ubrzo očekuje okončanje istrage u ovim predmetima. 

Također, u okviru aktivnosti borbe protiv neovlaštenog prometa akciznih proizvoda, na području Sarajeva je 14. srpnja, lišeno slobode jedna osoba, kod koje je pronađeno više stotina kilograma rezanog duhana.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim agencijama, UNO BiH i drugim institucijama, provodi veći broj aktivnosti u borbi protiv nezakonitosti povezanih sa ilegalnom trgovinom i proizvodnjom duhana i duhanskih prerađevina, naročito u oblicima organiziranog kriminala u kojem sudjeluje veliki broj osoba koje ostvaruju nezakonitu imovinsku korist u velikim iznosima, a kojima se prouzrokuje višemilijunska šteta proračunu BiH i svim građanima, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.