Najveća policijska akcija: Razbijena organizirana grupa za šverc cigaretama, uhićena 22 policajca

Postrojba Zulfikar, ratko mladić, ratni zločin, droga, dževad mlaćo, branitelji, policija, akcija, policija, šverc, akcija, sipa uhićenje, policija, akcija, policija, akcija, Sipa, heroin, Ćazim Behrić, upravitelj logora, Drmaljevo, velika kladuša, brutalni incident, teško ozlijeđena, Mladić i djevojka, raspamećen, traumatologija, Zagreb, uhićenja, akcija, droga, Mostar, Sipa, uhićenja, akcija, Policijski dužnosnici, Sipa, BIH, Policijski dužnosnici, prijedor, Sipa, ratni zločinac, ratni zločin, ratni zločini, Sipa, krađa auta, auto mafija, policijska tijela bih, policijski odbor, Ministarstvo sigurnosti BiH, prijevoz, Vjekoslav Bevanda, Denis Zvizdić

Policija je tijekom jučerašnjeg dana  izvela jednu od, vjerojatno, najvećih akcija razbijanja mreže krijumčara cigareta i ostalih visokotarifnih roba na čitavom prostoru BiH.

U akciji kodnog imena  “Taksa” sudjelovalo je više od 300 policajaca, koji su po nalogu državnog tužiteljstva, pretresli više od 60 lokacija i u nekoliko gradova  i  priveli 61 osobu. Najzanimljivije od svega jeste da su među privedenima čak 22 aktivna policajca, od čega je 14 injih iz Policijske uprave Stolac, jedan iz PU Čapljina, te sedam iz policijske uprave Trebinje. Oni su tijekom dana dovedeni u Federalno ministarstvo policije u Sarajevo, a danas očekujemo objavljivanje njihovih imena.

Prema informacijama do kojih smo došli, uhićeni policiajci prodavali su informacije o rasporedu policijskih patrola i tako omogućavali neometan transport neocarinjene robe iz Crne Gore preko granice u okolici Bileće koja bi se skladištile negdje na području Trebinja.

Nelegalna roba put je nastavljala preko Stoca i Ljubuškog odakle je transportirana dalje u Republiku Hrvatsku, prema Zagrebu i Splitu. U isto vrijeme, drugi dio robe išao je putem Trebinja prema Dubrovniku. Dio ove robe čak je završavao u Njemačkoj, a putovi su vodili preko Zenice. I pored svih ovih tokova, dio ilegalne robe ostajao je u na crnom bosanskohercegovačkom tržištu, a distribuiran je u Grudama, Širokom Brijegu, Mostaru, Međugorju, Vitezu, Zenici, Livnu i Banjoj Luci.

Oni koji bi trebali kažnjavati za ovakva djela, zapravo su bili glavni sudionici u njima. Policijske patrole na navedenim rutama omogućavale su neometan prolaz robe, a za te usluge su dobivali novac. Plaćanje se vršilo najčešće patroli na licu mjesta, a cijenu je diktirala količina švercovane robe.

Organizacija ovih kaznenih djela bila je veoma dobro koordinirana. Kako bi se neometano izvršio prijevoz, prolazak je bio najavljivan policijskim službenicima, a jedan automobil bi ranije prošao pored policijske patrole i blicanjem farova javio policajcima da se uklone s punkta.

U akciji je zaplijenjena određena količina oružja, cigareta i novca koji potiču od izvršenja kaznenih djela. Riječ je o možda dosad najvećoj akciji na rasturanju kriminalne mreže koja se bavila krijumčarenjem cigareta i visokotarifne robe iz Crne Gore preko Bosne i Hercegovine za domaće i inozemna tržišta.