VIDEO  Načelnik Zoran Čegar šamarao dečka na parkingu, FUP kaže da ide interni postupak

zoran čegar, fup, federalna policija, Sarajevo, parking

Nakon što su mediji objavili skandalozan snimak na kojem načelnik Federalne uprave policije Zoran Čegar više puta šamara dečka koji radi na parkingu, oglasio se i FUP službenim priopćenjem.

Sadržaj se učitava...

"Kako su mediji u Bosni i Hercegovini, dana 26.01.2022. godine objavili video snimak s nadzorne kamere kojim je pokriven jedan od parking prostora na području općine Stari Grad – Sarajevo, a na kojem je vidljivo neprofesionalno postupanje načelnika Sektora uniformirane policije Federalne uprave policije, Zorana Čegara u nazočnosti dvojice uniformiranih policijskih službenika, obavještavamo Vas o slijedećem:

Federalna uprava policije kao temeljni princip u svome radu baštini vladavinu prava, te ističe da neće tolerirati bilo kakvo dokazano postupanje bilo kojeg policijskog službenika neovisno o njihovom činu i položaju koji obnašaju u ovoj instituciji, u čijim postupcima i radnjama se ostvaruju subjektivna ili objektivna obilježja kršenja Zakona o policijskim službenicima Federacije Bosne i Hercegovine.

Istovremeno ističemo da poštujući temeljne principe presumpcije nevinosti i pravičnog postupka iz člana 6. stav 2. i 3. Europske konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, koji su inkorporirani u Zakon, te Pravilnik o disciplinskoj  odgovornosti, svaka odluka u konkretnom slučaju bit će zasnovana na dokazima i utvrđenim činjenicama pribavljenim tijekom internog postupka, a koji je odmah po saznanju pokrenut od strane Jedinice za profesionalne standarde Federalne uprave policije.

Naime, kao jedan o garanta vladavine prava i sigurnosti građana, inzistirat ćemo na detaljnoj istrazi svih okolnosti vezanih za predmetni slučaj. U tom smislu želimo upoznati javnost da je tragom medijske informacije već pokrenuta interna istraga protiv imenovanih policijskih službenika, a koja će, radi zaštite povjerenja građana u rad Federalne uprave policije, biti provedena u najkraćem mogućem zakonskom roku. Nakon provedene interne istrage, a u ovisnosti od ishoda iste odgovorne osobe Federalne uprave policije će donijeti odluke u skladu sa svojim nadležnostima", zaključuju u svom priopćenju.

Nedugo nakon objavljenih snimaka oglasio se i načelnik Čegar.

 "Ja sam mu rekao: "Šta to ti govoriš ovlaštenom službenom licu?" On mi je rekao: "Hajde mrš odavde i ti, nemoj sad da ti jeb** mater, drotino jedna". Onda je on mene trznuo, a ja sam ga ošamario. Na što je on meni ponovo rekao: "E za ovo ću ti jeb*** mater". I onda je dobio i s druge strane. Znači prvo, ja neću dozvoliti da mene neko pljuje, da mi psuje majku pogotovo ne u uniformi, jer ja nisam od onih policajaca koji su dozvolili da ih pljuju, da ih šamaraju, da ih reketiraju, i da rade za narko kartele. Svaka čast poštenim policajcima i uvijek sam s njima, ali zna se da ima i ovog kukolja u našim redovima", pojašnjava Čegar u izjavi za Avaz.

Kaže da će tražiti poligraf ali i da je svjestan zašto se snimak objavljuje skoro 20 dana nakon njegovog nastanka.