NAČELNIK PU BANJA LUKA "Pljačkaši koji su odnijeli 2 milijuna maraka najvjerojatnije su još u BiH"

Načelnik PU Banja Luka Đurica Vukelić
ATV

Trenutno nemamo saznanja da su osobe koje su opljačkale mjenjačnicu u Banjoj Luci izašle iz BiH, rekao je načelnik banjalučke Policijske uprave Đurica Vukelić.

"Mi smo raspisali potrage za tim svim izvršiteljima za kojima tragamo, nemamo trenutno saznanja da su izašli iz države. Sva saznanja nas vežu za BiH. Ipak je to velika svota novca s kojim oni fizički raspolažu i teško je taj novac iznijeti iz BiH. Saznanja pokazuju da su oni još u BiH", rekao je za ATV.

Jedna osoba je već uhićena, provedena u OJT Banja Luka i već se nalazi u pritvoru. 

Osim nje, 10 osoba se sumnjiči da su sudjelovali u izvršenju ovog teškog kaznenog djela. Sedam kao pomagači i tri kao direktni izvršitelji. Svih 11 osoba su državljani Gruzije.

Načelnik PU Banjaluka je istaknu jeo i da se ne može zaključiti da su imali pomagače iz BiH.

"Po svim našim informacijama i provedenim radnjama, ne može se zaključiti da su imali pomagače ovdje. Imali su razrađenu taktiku i ovo im nije prvo kazneno djelo, kako na teritoriju Republike Srpske i BiH, a tako i na teritoriji drugih europskim zemalja. Po operativnim saznanjima, imamo informacije da su izvršili kazneno djelo na teritoriji FBiH, da su izvršili ovo kazneno djelo i da su pripremali najmanje još jedno kazneno djelo na teritoriju Republike Srpske", rekao je Vukelić.

Objasnio je i kako je tekla istraga.

"Nama je bilo čudno da nisu bili maskirani, to nam je dalo indiciju da bi mogli biti strani državljani ili da nisu građani Banje Luke. Zatim smo imali to vozilo koje je korišteno prilikom izvršenja kaznenog djela, pa vozilo kojim su se udaljili i u toku istrage smo došli u posjed telefona koji je nađen na trasi kretanja od mjesta izvršenja djela do stan kojeg su koristili u Banjoj Luci. Sva komunikacija je bila na gruzijskom jeziku, čak je bila i lokacija izvršenja kaznenog djela. Moram da se zahvalim Graničnoj policiji BiH uz čiju pomoć smo uspjeli identificirati jednu osobu na aerodromu u Sarajevu koje se na kraju ispostavilo kao sam organizator te kriminalne grupe i on je sproveden u Tužilaštvo. Kad je uhićen, krenuo je u Gruziju", rekao je Vukelić.

Rekao je i da postoje informacije da je Prijedor bio iduća meta.

"Imamo informacije da su se i osobe i vozilo kretali prema gradu Prijedoru, čak su u Novom Gradu bili u jednoj mjenjačnici, mijenjali novac, a to je upravo njihov modus operandi, kretanje od mjenjačnice do mjenjačnice i traženje povoljnog terena i koja je žrtva najpovoljnija za izvršenje kaznenog djela krađa. Naša verzija je da su poslije Banja Luke trebali otići u Prijedor izvršiti kazneno djelo", rekao je Vukelić.