NA RAČUNE U KLADIONICAMA Lažni bankar skidao novac žrtvama iz BiH

NA RAČUNE U KLADIONICAMA Lažni bankar skidao novac žrtvama iz BiH
Ilustracija

U cilju sprečavanja i suzbijanja internet prevara, Uprava policije MUP-a Srednjobosanske županije je upozoravala građane u više navrata o učestalim internet prijevare, navodeći i sam način vršenja tih prijevara.

U tom kontekstu, poduzimajući kontinuirane planske aktivnosti u borbi protiv kaznenih djela iz oblasti kompjuterskog kriminaliteta, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a uspješno su rasvijetlili 10 kaznenih djela internet prijevare.

Naime, u proteklom razdoblju na području naše županije prijavljeno je više navedenih kaznenih djela, kojom prilikom je oštećenim osobama pričinjena znatna materijalna šteta. Prema prijavama, osumnjičeni se predstavljao kao službenik banke, te od građana tražio da mu dostave podatke s bankovnih kartica (broj kartice s prednje strane, kao i brojeve sa zadnje strane kartice - CVV/CVC), kako bi im banka uplatila novčani poklon bon. Dostavljeni podaci su mu omogućavali da izvrši nedozvoljeno skidanje novca s računa građana putem interneta. Navedeni novac je prebacivao na račune koje je otvarao u sportskim kladionicama na području cijele Bosne i Hercegovine, odakle je podizao taj novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U suradnji s nadležnim Županijskim tužiteljstvom provedene su radnje dokazivanja, a na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršen je pretres vozila, kao i stambenog prostora u Sarajevu, koje koristi osumnjičeni D.M. rođen 1997.godine iz Sarajeva. Prilikom pretresa pronađen je jedan plinski pištolj, mobitel, kao i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem predmetnih kaznenih djela.

Protiv osumnjičenog nadležnom Županijskom tužiteljstvu slijedi podnošenje Izvješća o počinjenju 10 kaznenih djela iz oblasti internet prijevara.

Navedene aktivnosti su realizirane u suradnji Federalnom upravom policije, MUP-a Sarajevske županije i MUP-a Tuzlanske županije, priopćeno je danas iz MUP-a SBŽ.