Na cesti prema Konjicu zaplijenjene cigarete i duhan

Zaplijenjene cigarete
UNO BiH

Službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz regionalnog centra Sarajevo proveli su pojačane kontrole putničkih i teretnih motornih vozila na cestovnim komunikacijama Sarajevo-Zenica i Sarajevo-Konjic, gdje je pronađeno i privremeno oduzeto 250 kg rezanog sušenog duhana i 3.750 paklica cigareta.

Navedena roba nije bila obilježena akciznim markicama koje izdaje Uprava za neizravno oporezivanje kako je to propisano članom 25. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, već su bili namijenjeni 'crnom tržištu' u BiH. Ukupna tržišna vrijednost privremeno oduzete robe iznosi cca. 61.000 KM.

Tijekom provođenja operativnih aktivnosti ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja UNO iz regionalnog centra Banja Luka privremeno su oduzeli 945 paklica cigareta stranog porijekla i 68,50 kilograma sitno rezanog duhana.

Oduzeti akcizni proizvodi nisu bili obilježeni akciznim markicama koje izdaje Uprava za neizravno oporezivanje kako je to propisano članom 25. Zakona o akcizama u Bosni i Hercegovini, već su bili namijenjeni 'crnom tržištu' u BiH. Procijenjena tržišna vrijednost oduzete akcizne robe iznosi cca. 15.000 KM.

Protiv osoba od kojih je oduzeta navedena akcizna roba, pokrenut će se prekršajni i krivični postupci kod nadležnih sudova.

Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navedeno je iz Ureda za informiranje UNO BiH.