MJESEC DANA ZATVORA Ekonomist, strojari i umirovljenik iz BiH krijumčarili ljude iz Hercegovine u Hrvatsku

Policija Hrvatska stop
Ilustracija

Na prijedlog Općinskog državnog odvjetništva iz Metkovića, zbog nezakonitog prebacivanja osoba preko državne granice, odnosno zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo 'Nezakonitog ulaženja, kretanja i boravka na području Republike Hrvatske ili druge države - članice EU ili potpisnice Šengenskog sporazuma', sudac istrage Županijskog suda u Dubrovniku je uslijed opasnosti od bijega i ponavljanja istog kaznenog djela četvorici državljana Bosne i Hercegovine odredio istražni zatvor u trajanju do 30 dana.

Riječ je o strojarskom tehničaru M.R. (47) iz Rogatice; strojaru A.S. (48) iz Sarajeva; diplomiranom ekonomistu P.S. (34) iz Sokoca i umirovljeniku N.K. (66) s Pala. Oni se sumnjiče da su u ranim jutarnjim satima u ponedjeljak 25. srpnja u vozilima (BiH registracija) nezakonito iz BiH prebacivali 13 stranih državljana preko teritorija Hrvatske prema Italiji kao krajnjem odredištu. 

U koordiniranoj akciji koju su proveli policijski službenici Odjela organiziranog kriminaliteta, terorizma i ekstremnog nasilja, te policijski službenici Mobilne jedinice za provedbu nadzora državne granice –Jug i policijski službenici Postaje granične policije Metković, na državnoj cesti D-8 između Opuzena i Rogotina zaustavljeni u četiri vozila i lišeni slobode, navodi Dubrovački vjesnik.

Tijekom akcije je u prvom zaustavljenom vozilu zatečen samo M.R. (47) te je utvrđeno kako je to vozilo bilo tzv. prethodnica, odnosno angažirano kako bi ostalima davao informacije o policijskim ophodnjama na ruti njihova planiranog kretanja prema Italiji kao cilju. U ostalim su vozilima kojima su upravljala trojica ostalih spomenutih vozača, bilo je 13 stranih državljana za koje je utvrđeno da su ilegalno prešli državnu granicu između BiH i Hrvatske, pri tom izbjegavajući granične prijelaze.

Sumnja se kako su spomenuti vozači od 25. lipnja do 24. srpnja obavili sedam nezakonitih prijevoza, što ukazuje na njihovu izuzetnu kriminalnu volju u počinjenju kaznenih djela kao i da se radi i već uhodanom načinu preuzimanja stranih državljana na pogodnim lokacijama u neposrednoj blizini državne granice, objavio je Dubrovački vjesnik.