Mjesec dana pritvora za prvoosumnjičenog za šverc droge iz BiH prema EU

Zaplijenjena marihuana skunk akcija Transporter
Srna

Petru D., prvosoumnjičenom u predmetu 'Transporter' Sud BiH odredio je danas jednomjesečni pritvor, saznaje 'Dnevni avaz'. Petar D. se danas nakon 15-dnevnog skrivanja predao policijskim agencijama BiH.

Prije 15 dana tijekom policijske akcije u Banja Luci, u garaži Petra D. u Banja Luci, pripadnici MUP RS pronašli su oko 300 kilograma marihuane.

No, policija tada nije pronašla Petra D. U okviru ove akcije uhićeni su i Bojan Cvijetić, bivši savjetnik Dragana Mektića u Ministarstvu sigurnosti BiH, Aleksandar N., Saša R., Mladen M., Ivan J. i Dragan K.

Petar D. i Cvijetić su prema tvrdnjama Tužiteljstva organizatori šverca narkoticima i vođe narkokartela. Mladen M. pripadnik MUP-a RS koji je također bio uhićen i pritvoren, brani se slobode nakon što je odlučio surađivati sa bh. pravosuđem. Članove ove narkogrupe otkrila je aplikacija Sky.

Petar D. se u prisustvu odvjetnika predao Tužiteljstvu BiH u Sarajevu gdje se javio postupajućem tužitelju koji ga je ispitao. U ovom predmetu, Tužiteljstvo sa partnerskim agencijama iz BiH, regije i zemalja EU, provodi obimnu istragu protiv organizirane kriminalne grupe, osumnjičene za međunarodno krijumčarenje velike količine droga, iz inozemstva u BiH, te iz BiH prema zemljama EU.

Policija za Petrom D. traga od polovine studenog kada je bilo uhićeno više osoba od kojih je Sud BiH bio odredio pritvor za šestoricu. U akciji je bilo uhićeno ukupno deset osoba, od kojih je jedna uhićena naknadno nakon prelaska granice jer je bila u inozemstvu, navode 'Nezavisne novine'.

Tada je policija oduzela i više skupcjenih vozila, kao i povjerljive dokumente OSA o kriminalnim organizacijama na zapadnom Balkanu na lokaciji koju kortisti Cvijetić. U pitanju je skunk vrijedan 1.2 milijuna maraka i vozila: Golf 8, Audi SQ7, Mercedes S klase, Mercedes GLC, dva Audija Q5, BMV X5 te kombi Volkswagen transporter.