MJESEC DANA PRITVORA U grupi od tri ili četiri osobe opljačkali kladionice i benzinsku crpku

Policija ilustracija
Hercegovina.info

Županijski sud Tuzla prihvatio je prijedlog postupajućeg tužitelja i odredio mjeru jednomjesečnog pritvora za Ibrahima A. (22), Ibrahima P. (23), Muhameda S. (19) i Halila O. (20), svi iz Živinica, zbog postojanja osnovane sumnje da su kao suučesnici počinili četiri krivična djela razbojništva.

Naredbom o provođenju istrage se Ibrahimu P. i Halilu O. na teret stavljaju po četiri navedena krivična djela, Muhamedu S. tri i Ibrahimu A. učešće u dva razbojništva.

Županijski sud Tuzla je Salmiru B. (20) iz Živinica, umjesto mjere pritvora, odredio različite mjere zabrane. Salmir B. je osumnjičen da je kao suučesnik, sa ostalim osumnjičenim osobama, sudjelovao u izvršenju jednog krivičnog djela 'Razbojništvo'.

Postoji osnovana sumnja da su pomenuti, u periodu od 25.1. do 8.2.2021. godine u grupama od po tri ili četiri osobe, automobilom dolazili do tri sportske kladionice i jedne benzinske crpke u Živinicama i bližoj okolici, te maskirani  i naoružani pištoljem ili drvenim i metalnim palicama ulazili u objekte i prijeteći upotrebom oružja od radnika uzimali određene iznose novca iz kase. 

U četiri razbojništva u ovim objektima su sebi pribavili protupravnu imovinsku korist u iznosu od oko 4.900 KM. Pripadnici Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Živinice su operativnim radom na terenu identificirali osumnjičene, te su ih uhitili 12. veljače 2021. godine.

Nakon kriminalističke obrade pet osumnjičenih osoba je, uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, predato u nadležnost Tužiteljstva. Postupajući tužitelj je donio naredbu o provođenju istrage i ispitao osumnjičene. U tijeku su različite istražne radnje u ovom predmetu, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije.