MALOLJETNIK PLANIRAO IZNUDU Nagovorili mladića da slaže ocu kako je u problemu, te da treba platiti 30 000 KM

Mostar, uhićenje, droga, tužiteljstvo hnž, pretres, droga, krijumčarenje, tučnjava, Tuzla, tužiteljstvo, pritvor, uhićenje, Federalna uprava policije, tužiteljstvo, uhićenja, tužiteljstvo, pretres, Sipa, duhan, Novac, iznuda, Sarajevo, tužiteljstvo, policija

Zbog iznude novca od A. A. iz Sarajeva, u četvrtak su u blizini stadiona na Koševu uhićeni Nidal H. (19) i Denis B. (20), kao i još tri osobe, od kojih su dvije maloljetne, dok je vozilo BMW X5 zaplijenjeno.

"Službenici Uprave policije MUP-a Sarajevske županije (SŽ), pod nadzorom Tužiteljstva SŽ, a na osnovu naredbe Općinskog suda u Sarajevu, proveli su posebne istražne mjere s ciljem rasvjetljavanja kaznenog djela 'Iznude' izvršenog  na štetu A. A. iz Sarajeva, koji je 7. veljače ove godine to djelo prijavio Odjelu za imovinske delikte, Sektora kriminalističke policije", priopćeno je iz MUP-a SŽ. 

Maloljetnik K. A. se u razdoblju od 18. do 25. siječnja 2022. godine udružio s maloljetnim F. A. i punoljetnim Murisom F. , te rukovodio aktivnostima, pripremajući iznudu nad A. A., tako što su zajedno osigurali potrebnu opremu, navodi 'Dnevni avaz'.

Nakon toga su A. T. , sinu oštećenog A. A., naredili na koji način će predstaviti svom ocu nepostojeće probleme u koje je došao navodnom prodajom opojnih droga, zbog čega je, navodno, stvorio velike dugove prema dobavljačima droga, u iznosu od 30.000 KM, a koje mora nadoknaditi u najkraćem roku.

Ocu je predstavljeno da su život i zdravlje njegovog sina u opasnosti, što je kod njega izazvalo veliku bojazan i prisililo ga da nađe način kako da nabavi traženi novac.

Potom se malojetnik K. A., u razdoblju od 25. siječnja ove godine pa sve do uhićenja, 10. veljače udružio sa njemu ranije poznatim punoljetnim Denisom B. i Nidalom H., te rukovodio aktivnostima, pripremajući iznudu A. A. 

Zajedno su osigurali posebnu opremu, oružje i odjeću, a potom su sinu oštećenog A. A. naredili na koji način će svom ocu predstaviti novonastale nepostojeće probleme u koje je došao navodnim zaduživanjem kod lihvara, u vezi s prodajom droge. Rekli su mu da kaže ocu kako ima velike dugove prema lihvarima, u ukupnom iznosu od 31.000 KM, i da ih mora vratiti u najkraćem roku.

Na taj način su A. A., koji se plašio za život svog sina, prisilili da nabavi traženi novac. Prvoosumnjičeni je, nakon što je posredstvom A. T. dobivao informacije o nabavljanju novca, više puta telefonom pozivao A. A. i odredio je uvjete predaje novca.

Maloljetnik K. A. i Nidal H. su 7. veljače pozvali A. T. u kuću Nidala H. u naselju Vraca u Novom Sarajevu, gdje su mu dali nove upute. Od njega su tražili da telefonom pozove svog oca i tada mu je Nidal H. zatražio da hitno donese 31.000 KM i odredio je da rok za predaju novca bude 10. veljače.

Nakon toga, 10. veljače su ponovo pozvali A. A. a on im je rekao da je sakupio 10.000 KM i da im novac može istog dana predati, a da će ostatak sakupiti u što kraćem roku, na šta su prijavljeni A. K. i Nidal H. pristali. Preuzimanje novca dogovoreno je na parkingu u blizini stadiona 'Asim Ferhatović' na Koševu.

Kada je A. A. parkirao svoje vozilo, u njega su ušli maloljetni K. A., zajedno sa Nidalom H. Na glavi su imali fantomke, a Nidal. H. je u ruci držao pištolj. Zatražili su da im preda novac, na šta je A. A. predao kovertu u kojoj je bilo 10.000 KM. Oni su tada izašli iz vozila i krenuli ka vozilu BMW, gdje ih je čekao Denis B. Tada su ih uhitili pripadnici MUP-a SŽ, objavio je 'Avaz'.