Maloljetna Sarajka završila kao prostitutka u Italiji

prostitucija, prostitutke, prostitucija, prostitutke, sida, Srbija, prostitucija, prostitutke
Završila na ulici

Udruženje je nedavno radilo na dva slučaja u kojima su žrtve bile maloljetnice. Slučaj Sarajke M. A. potvrdio je da još ima djevojaka iz BiH koje tražeći "bolji život" u inozemstvu završe kao prostitutke.  

- M. A. je najvjerovatnije nasjela na lažna obećanja da će dobiti posao vani. Nestanak je prijavio njen stric, jer mu se bez objašnjenja prestala javljati. Tri godine nije imao vijesti o njoj - kaže glasnogovornik Udruženja roditelja nestale djece Predrag Savić.

Na stričev zahtjev, djevojka je u ožujku 2009. godine, saradnjom MUP-a Kantona Sarajevo i Interpola, pronađena u pritvoru "Capanne" u regiji Umbrija u Italiji. U Udruženju pretpostavljaju da je bila bez novca i da je završila na ulici, gdje je bila prinuđena prodavati svoje tijelo.

Neubjedljive tvrdnje


Drugi slučaj odnosi se na djevojku B. H. iz Visokog, koja je nastojala dobiti putovnicu i otići u Italiju. Tvrdila je da se želi udati za momka koji je voli, ali joj majka nije htjela dati suglasnost za izdavanje pasoša.

- Postojale su sumnje da se radi o prevari s namjerom seksualnog iskorištavanja. Na pitanje zašto se ne vjenčaju u BiH, neubjedljivo je tvrdila da mladić ne može napustiti Italiju. Od nje je zatraženo da kontaktira s mladićem i zatraži da joj pošalje kopiju dozvole za boravak u Italiji. Namjera nam je bila da djevojku podstaknemo na razmišljanje da li njen odlazak u Italiju nosi rizik, ali je ona nakon toga prekinula kontakt s Udruženjem - kaže Savić.

Odlaze zbog siromaštva

- Policajcima smo iznijeli zabrinutost zbog nasjedanja na lažne ponude. Uglavnom se radi o djevojkama koje nisu u stanju podnijeti siromaštvo, a izlaz vide u odlasku u druge zemlje - kažu u Udruženju.

Lažno ime


Sarajka M. A. u Italiji se vodila pod lažnim imenom Ana Ostojić. Osim što je i sama prodavala svoje tijelo, u pritvor je smještena jer je protiv nje bila otvorena istraga i za navođenje maloljetnica na prostituciju.

dnevniavaz.ba