Lopovi sve opremljeniji, a zaštita je sve teža

sistem
sistem

Pri krađi skupocjenih automobila ni jedno staklo ne bude razbijeno, ni jedna brava nije polomljena, nije korišten čak ni ključ..., a automobila nema.

Pola minute i nema vozila

Suvremenim kradljivcima potrebno je manje od 30 sekundi kako bi odvezli automobil, potrebni su samo podaci. Noviji automobili, sve više njih, prodaju se s "keyless" funkcijom ulaska u vozilo. Kako biste otvorili vrata, ključ ne morate vaditi iz džepa, već sustav u automobilu radijskim signalom traži od ključa kod za otvaranje vrata. Kad ga dobije, dovoljno je dodirnuti kvaku i vrata se otključaju.

Za "keyless" sustav bitno je da je ključ u neposrednoj blizini vozila jer signal ima domet od samo jednog metra. Ako je tako, ključ će poslati automobilu kod za otvaranje, a u suprotnom će automobil ostati zaključan. Ali "keyless" sustav postao je idealan za lopove koji kradu vozila. Naime, lopovi kod automobila s "keyless" funkcijom zaobilaze ograničenje u dometu signala produženjem radijskog dometa.

Vlasnik automobila s ključem ne mora uopće biti u blizini automobila, već može biti i stotinama metara daleko od vozila, primjerice, kriminalac može sjediti za susjednim stolom u kafiću, hakirati ga i uz pomoć produživača dometa poslati signal do automobila. Krađe auta samo su jedan primjer visokotehnološkog kriminala koji poprima sve veće razmjere. Ovaj kriminal stalna je prijetnja i može nanijeti ogromnu materijalnu štetu koje većina građana i službenika u institucijama nije ni svjesna.

Sve učestalije i raširenije

Svakim danom sve veći dio društvenog života odvija se online, pa je logično da se i kriminal proširio na to područje. Neovlašteno prisluškivanje, dekodiranje tehnoloških naprava (mobiteli, računala, playstation...), bankovne kartice, krađe osobnih podataka postale su svakodnevnica, sve su učestalije i raširenije, a zaštita je sve teža.

Podizanje svijesti o opasnostima koje nanosi visokotehnološki kriminal je važno, a budući da su djeca najranjivija skupina, posebnu pozornost treba posvetiti njima.

Večernji list BiH