KRIVOTVORINE Kod maloljetnika pronađeno više od 190 000 KM i 125 000 eura

Krivotvoreni novac
PU Doboj

Policija u Doboju oduzela je 1.996 lažnih novčanica KM i 1.041 novčanicu eura u vrijednosti od 193.700 KM, odnosno 125.200 eura od maloljetne osobe iz tog grada, priopćeno je iz dobojske Policijske uprave.

Policija je, uz suglasnost Tužiteljstva BiH, a na osnovu naredbe Suda BiH, izvršila pretres kuće koju koristi ova osoba, tijekom kojeg je pronašla i printere, telefone, laptop i priznanice, kao i dokaz o uplatama novca.

Maloljetna osoba je putem društvenih mreža objavljivala oglase kako prodaje 'lažni novac', te je na taj način za sada, sa neodređenim brojem osoba, stupala u kontakt i dogovarala prodaju na teritoriji Republike Srpske i Federacije BiH, prenosi Srna.

Tužitelj BiH izjasnio se da postoje obilježja kaznenog djela 'Krivotvorenje novca'. Iz policije navode da je tijeku rad na dokumentiranju navedenog kaznenog djela i utvrđivanju identiteta drugih osoba koje su stavljala u opticaj krivotvoren novac.

Krivotvorene novčanice KM su prepoznatljive po natpisu 'lažni novac' ispisanom pisanim slovima na prednjoj strani u donjem lijevom kutu novčanice na mjestu gdje bi se trebao nalaziti potpis guvernera Centralne banke BiH.

Ove novčanice su prepoznatljive i po natpisu 'samo za filmsku upotrebu replika kopija' gdje bi trebalo pisati 'Centralna banka BiH', koji se ispisuje u dva reda u latiničnom i ćiriličnom pismu i nalazi se na vrhu zadnje strane novčanice.

Krivotvorene novčanice eura su prepoznatljive po natpisu 'lažni novac' ispisan pisanim slovima koji se nalazi na prednjoj strani u gornjem lijevom kutu novčanice na mjestu gdje bi se trebao nalaziti potpis predsjednika Europske centralne banke.

Prepoznatljive su i po natpisu 'samo za filmske potrebe - replica no for use' na mjestu gdje bi trebala stajati skraćenica Europske centralne banke na jezicima zemalja članica Europske unije.

Policijska uprava Doboj upozorava građane da budu oprezni prilikom novčanih transakcija i da obrate pažnju na izgled novčanice te, ukoliko posumnjaju da je riječ o krivotvorenom novcu, o tome odmah obavijeste najbližu policijsku postaju.

Pozvani su i građani koji su kupovali krivotvoreni novac da ga odmah odnesu i predaju u najbližu policijsku postaju, jer će samo na taj način izbjeći kaznenu odgovornost.

Iz policije upozoravaju da je Kaznenim zakonom BiH, između ostalog, predviđeno da je kazneno djelo 'Krivotvorenje novca' počinio onaj tko zna da je lažan novac načinjen ili da je stavljen u opticaj, a to ne prijavi. Za ovaj oblik kaznenog djela predviđena je novčana kazna ili kazna zatvora do jedne godine.