KRIVOTVORILA NALOGE Kao službenica Regulatorne agencije za komunikacije novac prisvajala sebi

Pečat ilustracija
Ilustracija

Sud Bosne i Hercegovine je danas donio i javno objavio prvostupanjsku presudu kojom je Jasmina B. (1955.) iz Zenice oglašena krivom za počinjenje produženog kaznenog djela 'Prijevara u službi' te osuđena na kaznu zatvora u trajanju od tri godine, priopćeno je iz Suda BiH.

Optužena Jasmina B. je oglašena krivom što je kao službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, od siječnja 2010. do kraja 2019. godine, s ciljem da sebi pribavi protupravnu imovinsku korist podnosila lažne obračune, odnosno lažne naloge za isplate, na koji način je dovela u zabludu ovlaštene osobe da izvrše nezakonite isplate, prenosi Zenicablog.

Na taj način je, kako iz Suda navode, pribavila protupravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 34.440 eura, u protuvrijednosti od 67.358,79 KM, za koji iznos je oštećena Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) BiH, ujedno i proračun BiH. Istom presudom se spomenuta imovinska korist oduzima od optužene.

Protiv ove presude dozvoljena je žalba vijeću Apelacijskog odjela Suda BiH u roku od petnaest dana od prijema pismenog otpravka, navodi se u priopćenju.

Jasmina B. je kao zaposlenica u Sektoru za financijsko - računovodstvene poslove RAK-a nezakonito stekla imovinsku korist. Prema optužnici, krivotvorila je i upotrijebila naloge za podizanje novca sa deviznog računa RAK-a, u više od 30 navrata, u različitim iznosima najčešće od nekoliko stotina, pa do 3.750 eura. 

Navedeno je da je Jasmina B. na nalozima krivotvorila potpise ovlaštenih osoba – potpisnika iz RAK-a, pa nakon toga naloge ovjeravala službenim pečatom. 

Optužena je da je na istaknuti način nezakonito podigla i prisvojila novac u ukupnom iznosu od 34.440 eura (67.358 KM), kao navodne akontacije za službena putovanja uposlenika RAK-a, koji novac potom nije polagala u deviznu blagajnu RAK-a, već ga je zadržavala za sebe, a računovodstvu institucije dostavljala krivotvorene podatke, kako bi prikrila stvarno stanje na deviznom računu.