Kriminalci za licencu Sky aplikacije plaćali i 5000 KM; Osam tužitelja radi na dešifriranju

Sky aplikacija mobitel
Ilustracija

'Dnevni avaz' objavio je da osam tužitelja Tužiteljstva BiH radi na predmetu 'Sky', koji se odnosi na kriminalce i narkodilere koji su godinama uvozili drogu i oružje u Bosnu i Hercegovinu, a zatim ih dalje plasirali na tržište zemalja Europske unije.

Ove kriminalne grupe razotkrivene su nakon što su, uz pomoć francuskih i američkih policijskih agencija, razbijene aplikacije 'Sky' i 'Anom'.

Do sada je u pritvoru oko 30 osoba koje su direktno koristile ovu aplikaciju za kriminalne poslove, a utvrđeno je da su imale pomoć 'prljavih' policajaca u bh. policijskim i obavještajnim strukturama. Uskoro će biti raspisana tjeralica za Milivojem i Dušanom L., ocem i sinom iz Bosanske Gradiške, kao i Draganom P..

Ove osobe, uz uhićenog Aleksandra Nikolića i Bojana Cvijetića, nekadašnjeg savjetnika Dragana Mektića, dok je bio na čelu Ministarstva sigurnosti BiH, glavni su organizatori šverca narkotika.

Cvijetić je, nakon skoro tri mjeseca u pritvoru, u petak pušten na slobodu. Određen mu je kućni pritvor, na prijedlog Tužiteljstva. Kod njega su tada pronađeni i povjerljivi dokumenti Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) o kriminalnim organizacijama na zapadnom Balkanu.

'Dnevni avaz' saznaje da je Cvijetić pristao na suradnju s Tužiteljstvom, što će sada uveliko pomoći tužiteljima da sklope mozaik. Osim njega, kućni pritvor je određen i Ivanu Juriću. Pojedinci koji su u bijegu najavili su predaju.

Osim toga, kako stižu novi podaci od Europola, nove razbijene kripte o kriminalnim aktivnostima, švercu oružja, droge, ali i brojnim likvidacijama u državi i regiji, tako i raste panika među pojedincima oko kojih se steže obruč.

Inače, aplikacija 'Sky' može se instalirati samo na određene telefone, i to iPhone, BlackBerry i Google Pixel modele. Kada je u pitanju naša država, kriminalci su najčešće koristili iPhone. Licence su plaćali i po 5.000 KM.