KRIJUMČARENJE U HERCEGOVINI Turci pokušali prevesti Turke preko granice

migranti krijumčarenje
Ilustracija/Granična policija BiH

Pripadnici Granične policije BiH spriječili su krijumčarenje ukupno 12 državljana Turske na dvije lokacije.

Pripadnici Jedinice granične policije BiH Velika Kladuša, 12. prosinca 2023. godine, lišili su slobode državljanina Republike Turske, nakon što je otkriven u krijumčarenju devet državljana R. Turske. Krijumčarenje je otkriveno prilikom kontrole putničkog motornog vozila Mercedes, bh. nacionalnih oznaka, u graničnom pojasu na području Velike Kladuše, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Istoga dana, pripadnici Jedinice GPBiH Trebinje, lišili su slobode, također, državljanina R. Turske jer je u putničkom motornom vozilu Rover, nacionalnih oznaka Portugala, krijumčario trojicu državljana R. Turske. Otkriven je prilikom nadzora državne granice u mjestu Ivanica na području općine Ravno. 

migranti krijumčarenje
Foto: Granična policija BiH


O navedenim događajima su obaviješteni dežurni tužitelji Tužiteljstva BiH, prema čijim su nalozima vozači ispitani u svojstvu osumnjičenih te su, uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu 'krijumčarenje osoba' predani postupajućim tužiteljima Tužiteljstva BiH. Vozila i drugi dokazni materijali su privremeno oduzeti, a krijumčareni strani državljani predani pripadnicima Službe za poslove sa strancima BiH na daljnje postupanje.