KRIJUMČARENJE Preko Sarajeva, Zenice i Banjaluke pokušali prebaciti migrante u EU

KRIJUMČARENJE Preko Sarajeva, Zenice i Banjaluke pokušali prebaciti migrante u EU

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u ponedjeljak navečer su (13.7.) na području Zeničko-dobojske županije lišili slobode dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz članka 189. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine 'Krijumčarenje ljudi' i spriječili krijumčarenje 13 migranata u zemlje Europske Unije, od kojih je devetoro djece.

U sklopu navedenih aktivnosti, policijski službenici SIPA-e pretražili su dva stambena objekta u Sarajevu i tom prilikom otkrili pet krijumčarenih osoba koje nisu posjedovale identifikacijske dokumente.

Osumnjičene osobe privedene su u prostorije SIPA-e i nad njima je izvršena kriminalistička obrada, nakon čega su zakonskom roku predate u dalju nadležnost Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti provedene su po nalozima Tužiteljstva BiH i Suda BiH, u suradnji sa, Službom za poslove sa strancima i MUP-om Zeničko-dobojske županije, navedeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH priopćeno je kako je u sklopu navedenih aktivnosti, spriječeno krijumčarenje 13 ilegalnih migranata, među kojima je bilo malodobnih osoba, kao i osoba bez dokumenata, koje su osumnjičeni, radi sticanja nezakonite imovinske koristi, trebali transportirati na područje Banja Luke, radi njihovog daljeg ilegalnog transporta prema zemljama Europske unije.

Istražnim radnjama utvrđeno je da se radi o ilegalnim migrantima kurdske nacionalnosti. Postupajući tužitelj dao je instrukcije policijskim djelatnicima za provođenje daljih istražnih aktivnosti.