KRIJUMČARENJE Između Konjica i Sarajeva zaplijenjeno 200 kg duhana

Zapljena duhana
Hercegovina.info

Ovlašteni sužbenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) na cestovnoj komunikaciji Sarajevo-Konjic privremeno su oduzeli 200 kg sitno rezanog duhana, koji nije bio obilježen akciznim markicama UNO. Ukupna tržišna vrijednost akcizne robe koja je bila namijenjena 'crnom tržištu' u Bosni i Hercegovini procjenjuje se na iznos od 34.000 KM.

Vršeći pojačane aktivnosti na sprječavanju nelegalnog prometa duhana i duhanskih prerađevina, službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja iz sarajevskog regionalnog centra UNO otkrili su 200 kg sitno rezanog duhana namijenjenog 'crnom tržištu' u BiH, i to prilikom kontrole prometa. 

Akcizna roba koja nije bila obilježena akciznim markicama UNO, a čija se tržišna vrijednost procjenjuje na iznos od 34.000 KM, otkrivena je u putničkom motornom vozilu na cestovnom pravcu Sarajevo – Konjic. Prema instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i Suda BiH krijumčareni duhan je privremeno oduzet, a protiv počinitelja bit će podneseni izvještaji Tužiteljstvu BiH. 

Prilikom izvođenja ove akcije službenici UNO, koristili su opremu, znanje i vještine stečeno kroz dugogodišnji program obuke i opremanja od strane Vlade SAD-a, kroz program EXBS. Uprava za neizravno oporezivanje BiH i dalje poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 0800 206 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje UNO BiH.