KRIJUMČARENJE I MITO U akciji na području Hercegovine uhićeno više osoba, među njima i policajci

Cigarete otkrivene u Bileći
GP BiH

Postupajući po nalogu i pod nadzorom tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, policijski djelatnici Granične policije BiH, na području Bileće i okolice, realizirali su operativnu akciju 'Lovac', usmjerenu na otkrivanje i kazneno procesuiranje organizirane kriminalne skupine koja već duže vrijeme djeluje na tom području.​

Osumnjičeni su pod istragom zbog kaznenih djela - 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela', a u svezi sa kazmenim djelima: 'Krijumčarenje', 'Nedozvoljen promet akciznim proizvodima', 'Zlouporaba službenog položaja ili ovlasti' te 'Primanje dara i drugih oblika koristi'.

Osumnjičeni policijski djelatnici se sumnjiče da su duže vremensko razdoblje, zloupotrebljavajući službeni položaj, prilikom obavljanja radnih zadataka, u tijeku radnog vremena, omogućavali drugim osumnjičenim osobama krijumčarenje akciznih i drugih proizvoda preko državne granice, iz Crne Gore u Bosnu i Hercegovinu.

Kako se navodi, uhićeno je više osoba među kojima su i dva službenika Granične policije (GP) BiH.

Nakon kriminalističke obrade te izvršenih pretresa, osumnjičeni će biti predati postupajućem tužitelju Tužiiteljstva BiH, koji će donijeti odluku o daljim aktivnostima.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim institucijama i agencijama, poduzima intenzivne aktivnosti u borbi protiv koruptivnih kaznenih djela, naročito korupcije unutar institucija za provedbu zakona, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.

Cigarete otkrivene u Bileći

Tijekom navedenih aktivnosti, policijski službenici Centralnog istražnog ureda GPBiH su izvršili pretres osumnjičenih i pokretnih stvari, s ciljem pronalaska predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku, nakon čega su osumnjičeni sprovedeni u službene prostorije Granične policije BiH, radi kriminalističke obrade i ispitivanja u svojstvu osumnjičenih, nakon čega će biti donesena odluka postupajućeg tužitelja Tužiteljstva BiH, o daljem postupanju.

Iz GP BiH napominju da se radi o vrlo dobro organiziranoj kriminalnoj grupi koja već duže vremensko razdoblje djeluje na području Bileće, a među kojima se nalaze i višestruki povratnici, koji su osuđivani za veći broj teških krivičnih djela.

Osumnjičeni policijski službenici se sumnjiče da su duže vremensko razdoblje, zloupotrebljavajući službeni položaj, prilikom obavljanja radnih zadataka, tijekom radnog vremena, omogućavali drugim osumnjičenim osobama krijumčarenje akciznih i drugih proizvoda preko državne granice, iz Crne Gore u BiH. Tijekom navedenih aktivnosti korištena je, između ostalog, i oprema koja je donirana od strane SR Njemačke i Vlade Velike Britanije.

U povodu realizacije ove akcije, direktor Granične policije BiH Zoran Galić kazao je da oštro osuđuje svaki oblik kriminaliteta naročito ako su uključeni oni koji se trebaju boriti protiv toga, navedeno je iz Ureda za informiranje GP BiH.