Kod Ljubuškog uhićen sa sedam kilograma crnogorskog "skunka" za Hrvatsku

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, osnovano se sumnja da je skunk bio namijenjen hrvatskom tržištu, a “vrijednost” zaplijenjene pošiljke iznosi oko 18 tisuća eura.

Uvoz iz Crne Gore za Hrvatsku

Skunk je umjetno proizvedena marihuana koja se uzgaja pod umjetnim svjetlom, dodaju joj se tijekom uzgoja umjetna gnojiva i posebni dodaci kojima se prisutnost THC-a (tetrahidrokanabidola) povećava na mnogo veći udjel nego kod obične marihuane.

Sve to zahtijeva i prilično organiziranu i skuplju logistiku nego za uzgoj i distribuciju “obične” marihuane, pa je skunk i nešto skuplji.

Sredinom srpnja ove godine na magistralnoj cesti BilećaS-Gacko uhićen je imenjak i prezimenjak junaka s početka ove naše priče, ali s deset puta većom količinom skunka.

Tada su djelatnici SIPA-e - Državne agencije za istragu i zaštitu BiH - kod Miodraga Ateljevića (31) iz Preraca kod Bileće pronašli oko 70 kilograma skunka. Njega se sumnjičilo da je uvozio marihuanu i skunk iz Crne Gore u BiH, i to više od 800 kg te je Ateljević u šestom mjesecu trebao biti uhićen u svom rodnom selu, ali mu je u bijegu pomogao jedan policajac koji je nakon toga suspendiran. Dolijao je mjesec dana poslije s velikom količinom “materije”.

Njegovo uhićenje razotkriva i glavno područje uzgoja, kao i glavni pravac kojim se droga krijumčari. Kako se pokazalo iz brojnih sličnih uhićenja prošlih nekoliko godina, marihuana se u većim količinama uzgaja na području BiH i Crne Gore, te se zatim krijumčari za Hrvatsku.

Slični laboratoriji skunka otkriveni su zadnjih godina na području Banje Luke, te na području istočne BiH, blizu granice sa Srbijom i Crnom Gorom.

Uglavnom, na granici s Hrvatskom je sve više kriminalaca koji ovu drogu žele ubaciti na naš teritorij, a policija BiH, koliko je to u njezinoj moći, pokušava to spriječiti. Taman toliko da se i mi u Hrvatskoj pripremimo na mogućnost da dio te droge i prođe te se “zaustavi” u našim gradovima.

Na tiskovnoj konferenciji u Ljubuškom govorio je i Petar Brnadić, načelnik Policijske uprave Grude, čiji su djelatnici i odradili ovu akciju. On je bez ulaženja u detalje rekao da se nad uhićenim provodi krim-obrada zbog neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga, a da je zaplijenjena droga najvjerojatnije bila namijenjena hrvatskom tržištu.

slobodna dalmacija