Kćerku prodavala za 100 , a za 150 kuna i sama učestvovala u orgijama

Na makadamski ulaz koji je odavno prekrila trava ispred novoobnovljene, a izvana nenažbukane kuće staje tamni automobil splitskih registracija.

Izrazito mršav čovjek ćelave glave i debelih brkova otvara vrata prtljažnika i vadi dvije plastične vrećice. U jednoj su slatkiši za djecu, vide se jaffa keksi, a u drugoj cigarete i zelena boca gorkog pelinkovca za mamu. On ne zvoni niti kuca na ulazu, jer je stalni gost. Mama ga ponudi da sjedne, on se nećka. Radije bi odmah obavio svoje. Shvatila je to njezina kći, koja će ovih dana napuniti 18, i šutke krenula prema svojoj sobi.

- Ne, daj mi malu – rekao je slinavac kimajući glavom prema curici i gurajući materi u ruke one dvije vrećice. Mlađa kćer ima 12 godina, ide u šesti razred i odlična je učenica. Mater ju je pozvala, a on joj stavio šapu na leđa pogurujući je nakon što je dva, tri puta zastala tražeći po kući pogledom nekog tko bi sve to nekako zaustavio. Nije pronašla nikoga.

Bivši muž nikad trijezan

Mama je baš bila uzela drugi antidepresiv, a i da nije, bilo bi joj svejedno. Starija sestra prije svojeg 18. rođendana rodit će drugo, dva mladića iz mjesta nedavno su šakama jedan drugome pokušala dokazati očinstvo. Otac prvog djeteta koje još nema ni godinu je nepoznat. S njima u kući živi i trogodišnja sestrica, ne zna se točno tko joj je otac. Imaju i dvije starije sestre od 24 i 22 godine. Obje su udane u obližnja mjesta i žive sređenim životima. Njihovi muževi prihvatili su njihovu izvanbračnu djecu, jedna ih ima dvoje, a druga jedno. Gotovo preko puta kuće strave živi im otac. Ne može im pomoći. Teško se ozlijedio na radu i gotovo je nepokretan, zbog toga ga je majka i otjerala iz obitelji, jer je postao nekoristan. Kuća u kojoj živi je sav njegov svijet. Nitko ga nije vidio trijeznog mjesecima. Kažu da je bio dobar čovjek.

Mršavac je otvorio vrata sobe i 12-godišnja kći zakoračila je u pakao. Izbavili su je u utorak policajci nakon što su uhitili njezinu 44-godišnju majku, a državni odvjetnici je pritvorili. Smatraju da je djecu prodavala pune četiri godine, do prošlog mjeseca. Zbog 18-godišnje kćeri može dobiti do tri godine zatvora, a zbog 12-godišnje najmanje pet.

I šef ide kod njih…

O događajima u kući strave pričali smo s osam ljudi, s dvije gospođe nismo završili, jer nisu mogle od plača. Došli smo i do dvije udane kćeri.

- Molim vas, nemojte me pitati, ne mogu – rekla je tiho 22-godišnjakinja koja će se, sa starijom sestrom, brinuti o mlađima.

Zašto nitko nije reagirao, pitamo susjedu.

- Pitala sam to čovjeka kojemu je posao bio da im pomogne. On mi je rekao: A što da radim kad i moj šef uvečer ide kod njih. Kada sam čula da je počela nuditi i malenu, počela sam zvati sve jer to više nisam mogla gledati. Zato su i došli iz grada – svjedoči jedna od susjeda govoreći da je i sama pokušala razgovarati s majkom, ali joj je ova odgovorila: Nisam ti ja kriva što i ti nemaš žensku djecu, pa ne možeš kao ja.

Ne radi to svojoj djeci

- Digla bi socijalu i sve potrošila na poker-aparatu. Onda bi gazdu žicala 20 kuna djeci za mlijeko, pa bi tim novcem otišla na poker u drugi kafić. Djecu je prodavala po 100 kuna (oko 13,5 eura), a za 150 (20 eura) mogli su imati istovremeno i nju. Pred kućom je znalo biti parkirano i nekoliko auta, valjda su čekali u redu. Osim iz Like, bilo je tu zadarskih, šibenskih i splitskih registracija. Dolazila su gospoda, pijanaci. Nije birala – priča sugovornik.

- Molim te, nemoj to raditi svojoj djeci. I bez toga imaš za život – preklinjao je nedavno majku djevojaka vlasnik mjesne trgovine u kojoj je svakodnevno kupovala namirnice.

Ona se odmakla, stala nasred trgovina i rukom pokazala na police.

- Je li ovo tvoja roba? Jest. I ti je prodaješ. Jel’ tako? E vidiš, tako i ja imam svoju robu. I ja je prodajem – uslijedio je stravičan odgovor.

Mila Jelavić: Za takav zločin 5 godina zatvora je premalo

- Zgrožena ovim događajem željela bih još jednom podsjetiti sve da nam svima građanska svijest nalaže, a zakon obvezuje, da reagiramo kad uočimo zlostavljanje djece. Jer osobito mučan dojam ostavlja to što se čini da su mnogi znali što se događa, a ipak tako dugo nitko nije obavijestio policiju ni o tome da majka podvodi vlastite kćeri, ni da je u tome sudjelovala službena osoba. Šutnja i ignoriranje nasilja nad djecom zapravo je sudjelovanje u njemu – kaže pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić. Dodaje kako je podvođenje maloljetnika iznimno teško kazneno djelo.

- Smatram da je za takav zločin kazna od tri i pet godina doista premala. Smatram da strogo treba kazniti i osobe koje su iskorištavale situaciju, a ako se dokaže da je među njima bila i službena osoba, to mora uključiti i dodatne sankcije.

Izvor: Jutarnji list