KAZNENA ODGOVORNOST Maloljetnica dva mjeseca slala mailove o postavljenim bombama

Laptop tipkovnica
Ilustracija

Maloljetna strana državljanka identificirana je i kazneno procesuirana u Herceg Novom zbog slanja lažnih dojava o bombama, priopćeno je iz Uprave policije.

"Službenici Regionalnog centra sigurnosti 'Jug', Odjeljenja sigurnosti Herceg Novi, zajedno sa službenicima Sektora za borbu protiv kriminala zaduženim za rasvjetljavanje kaznenih djela visokotehnološkog kriminala identificirali su i podnijeli kaznenu prijavu protiv maloljetne osobe, strane državljanke, stare 15 godina, koja se sumnjiči da je, zajedno sa za sada nepoznatim osobama, izvršila kaznena djela 'Izazivanje panike i nereda' i 'Lažno prijavljivanje putem podstrekivanja u produženom trajanju'", navodi se u priopćenju policije.

Kako se ističe, ona je u razdoblju od 14. veljače do 11. travnja ove godine uputila 46 pojedinačnih mailova koji su se odnosili na dojave o navodno postavljenim eksplozivnim napravama, a za koje se ispostavilo da su bile lažne, navodi crnogorski portal 'Vijesti'.

"Predmetni meaiovi su u navedenom vremenskom razdoblju bili upućeni na službenu adresu Srednje mješovite škole 'Ivan Goran Kovačić' u Herceg Novom. Također, protiv ove maloljetne osobe podnijeta je i kaznena prijava zbog sumnje da je izvršila kazneno djelo 'Ugrožavanje sigurnosti putem podstrekivanja', na štetu jedne osobe iz Herceg Novog", priopćili su iz policije.

Iz policije su pojasnili da zloupotreba cyber prostora na ovaj način, osim što uznemirava javnost, onemogućava redovno funkcioniranje i održavanje nastave u obrazovnoj ustanovi, iziskuje korištenje značajnih resursa policije i drugih državnih i općinskih službi koje su aktivno sudjelovale u provjerama vjerodostojnosti sadržaja spornih mailova, te povlači i kaznenu odgovornost.

"U tom kontekstu Uprava policije beskompromisno i intenzivno radi na rasvjetljavanju slučajeva lažnih dojava o postavljenim eksplozivnim napravama, primarno u cilju zaštite najranjivijih kategorija društva i apelira na roditelje, ali i na prosvjetne radnike da povećaju pozornost i nadzor djece u cyber prostoru u cilju njihove zaštite i zaštite cjelokupnog društva", zaključuje se u priopćenju.