KAKO SMO I OBJAVILI Mostarac ostaje u pritvoru zbog pljačke banke na Bišću polju

Pljačka banke mostar

Na prijedlog županijskog Tužiteljstva Hercegovačko - neretvanske županije (HNŽ) Mostar, rješenjem županijskog Suda u Mostaru od 22.12.2023. godine, određen je pritvor u trajanju od najdulje jedan mjesec, prema osumnjičenom Mariu Brkiću (1990.), iz Mostara, zbog postojanja osnovane sumnje da je kao supočinitelj počinio kazneno djelo 'Razbojništvo' u stjecaju sa kaznenim djelom 'Neovlašteno nabavljanje, držanje ili prodaja oružja ili bitnih dijelova za oružje' i kaznenim djelom 'Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari', priopćeno je danas iz Tužiteljstva HNŽ.

"Osumnjičenom Mariu Brkiću se stavlja na teret da se dana 1.9.2023. godine oko 13:15 sati u Mostaru, na adresi Bišće polje bb, zajedno sa njemu poznatom muškom osobom, dovezao motociklom marke Gilera, kojim je upravljao osumnjičeni, nakon čega su sa kacigama na glavi, rukavicama na rukama i pištoljima u rukama ušli u prostorije banke Z.B., gdje je Mario Brkić, prvi ušao u banku držeći pištolj u ruci, a odmah za njim i druga maskirana nepoznata muška osoba, nakon čega je osumnjičeni, držeći pištolj u ruci, isti usmjerio prema djelatnicima, govoreći 'Ovo je pljačka', da bi potom razoružao djelatnika zaštitarske tvrtke S. R. i od istog uzeo pištolj marke HS, te mu je naredio da legne na pod, dok je druga maskirana nepoznata osoba ušla iza pulta, usmjerila pištolj u djelatnika banke S.M., govoreći mu 'Ovo je pljačka', a zatim je nepoznata osoba uzela torbu, te novac spremljen u ladici u iznosu od 50.598,00 KM, vlasništvo banke Z.B., stavila u torbu, nakon čega se udaljila iz prostorija banke prema motoru gdje ga je čekao osumnjičeni Mario Brkić. Kako motocikl nije uspio staviti u pogon, uz prijetnju pištoljem, zaustavio je nailazeće vozilo Caddy i djelatnike poduzeća 'HP Investing', izbacio iz vozila, te su napustili mjesto događaja sa otuđenim i prisvojenim novcem, zajedno u otuđenom vozilu.

Osumnjičeni se dalje tereti da je dana 20.12.2023. godine, u 8:30 sati u ulici Gojka Vukovića br. 98, u Mostaru, prilikom pretresa kuće, bez odobrenja posjedovao pištolj marke 'Bereta XPX', te spremnik sa 15 komada streljiva 9 x 19 mm, 12 komada raznog streljiva, raznih kalibara, pakiranja sa streljivom raznih kalibara 77 komada metaka, koje streljivo i pištolj su mu oduzeli prilikom pretresa policijski službenici Policijske uprave Mostar", navodi se.

"Osumnjičeni Mario Brkić je povratnik u vršenju ove vrste kaznenih djela, a zbog istog kaznenog djela izdržavao je i kaznu zatvora.

Županijski Sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom Mariu Brkiću, iz razloga jer postoje naročite okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od tri godine ili teža kazna. Županijsko Tužiteljstvo HNŽ u suradnji sa MUP-om HNŽ - PU Mostar nastavlja sa poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela", priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva HNŽ.