JOSIP CVITANOVIĆ CVIKI "Žao mi je jer smo bili prijatelji. Da ga mogu vratiti..."

Suđenje Cviki
Hercegovina.info

U Županijskom sudu u Mostaru danas su iznesene završne riječi optužbe i obrane u predmetu protiv optuženog Josipa Cvitanovića Cvikija (47) koji je 9. studenog 2020. godine hicima iz automatske puške u Mostaru usmrtio Marka Radića Maku (61). Objava presude je zakazana za sutra.

Tužitelj Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, Željko Rezo je istaknuo da je u dokaznom postupku jasno utvrđeno to da je Cvitanović počinio kazneno djelo ubojstvo u stjecanju s nedozvoljenim držanjem oružja, a na osnovu izjava svjedoka, vještaka, kao i materijalnih dokaza, piše Dnevni Avaz.

On je posebno podsjetio na svjedočenja Radićeve supruge i kćerki, pogotovo, Sare koja je vidjela optuženog da puca u njenog tatu i koja je jasno i detaljno opisala na koji način je optuženi ubio njenog oca.

Rezo je naglasio da je optuženi s direktnim umišljajem ubio Radića, bez obzira na to što je, kako je naveo, neuropsihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je optuženi u trenutku počinjenja kaznenog djela bio bitno smanjeno neuračunljiv.

Radi se o osobi , nastavio je, koja je vojno lice, koja je odlikovana i koja ima čin pukovnika, a već je počinio ovakva djela, odnosno, ubojstvo i dva pokušaja ubojstva i to s vatrenim oružjem.

Rezo je zatražio da se Cvitanović kazni u skladu sa Zakonom te da se uzmu u obzir sve otežavajuće okolnosti na strani optuženog, jer, olakšavajućih nije bilo. Pogotovo, zatražio je da se uzme u obzir to da optuženi tijekom pretresa nije pokazao, kako je iznio, ni trunku kajanja za ono što je učinio.

Optuženi dobiva batine

S druge strane, odvjetnik optuženog Semir Kajtaz je kazao kako na osnovu prezentiranih dokaza, od kojih većina, kako je naveo, nije prikupljena zakonski, prozilazi to da je riječ o ubojstvu iz nehaja.

I iz dokaza Tužiteljstva, kazao je, vidljivo je da je ubojstvu  prethodio fizički sukob u kojem je Cvitanović zadobio teške tjelesne ozljede, a zbog čega je bio u stanju teške razdražljivosti.

Također, naveo je kako je Cvitanović sa oštećenim pokušavao duže vrijeme ostvariti kontakt, kako su to i svjedoci navodili i „umjesto da mu se problem riješi makar i lažnim obećanjima, optuženi dobiva batine“.

I Kajtaz se osvrnuo na nalaz vještaka neuropsihijatara u vezi bitne smanjene neuračunljivosti njegovog branjenika te naglasio da svi elementi pokazuju da je riječ o ubojstvu iz nehaja.

Rekao je i da oružje kojim je počinjeno ubojstvo nikada nije pronađeno te da kazneno djelo nije urađeno na način kako je to opisano u optužnici i zatražio da se ne usvoji kvalifikacija direktni umišljaj. Od olakšavajućih okolnosti za svog klijenta je naveo da je sudionik rata, višestruko odlikovan te da je 80-postotni invalid.

Odlikovan od Franje Tuđmana

Sudskom vijeću kojim predsjedava Marin Zadrić obratio se na kraju i Cvitanović kazavši da se u potpunosti slaže sa svojim odvjetnikm,. Tužitelja je pak ispravio, rekavši da on nije pukovnik već poručnik odlikovan od Franje Tuđmana.

"Ruku na srce, iskreno mi je žao zbog nemilog događaja. Bili smo prijatelji. Da ga mogu vratiti, vratio bih ga. Nije se trebalo dogoditi, ali neću plakati kao neki. Ovo je od srca, iskreno mi je žao. Ako sam bio naporan, nemojte mi zamjeriti, kljukaju me tamo (u pritvorskoj jedinici KPZ-u Mostar op.a.) raznim bobama", rekao je Cvitanović.