IZVRŠENI PRETRESI Kroz BiH spriječeno krijumčarenje više stotina migranata, uhićene dvije osobe

Migranti Krajina
SPS

Službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zajedno sa službenicima Granične policije Bosne i Hercegovine jučer su (1.6.2022. godine), na devet lokacija na području Sarajeva i Gradiške realizirali operativnu akciju 'Istok-San', koja se odnosi na razbijanje organizirane grupe za krijumčarenja migranata, koja je u prethodnom razdoblju prokrijumčarila više stotina migranta porijeklom iz Pakistana i Bangladeša iz Bosne i Hercegovine u zemlje Europske Unije.

Privedene su dvije osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kaznena djela 'Organiziranje grupe ili udruženje za izvršenje kaznenih djela trgovine ljudima i krijumčarenje migranata' i 'Krijumčarenje ljudi' propisana Kaznenim zakonom Bosne i Hercegovine.

Prilikom pretresa su otkriveni i privremeno oduzeti predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Tijekom realizacije operativne akcije ostvarena je suradnja sa policijskim tijelima Republike Hrvatske, Republike Slovenije, Republike Austrije te Europola, kao i sa Obavještajno - sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Srpske i Ministarstvom unutarnjih poslova Sarajevske županije. Navedena akcija je realizirana i u suradnji sa Službom za poslove sa strancima koja je u velikom dijelu doprinijela realizaciji.

Operativnom akcijom 'Istok-San' spriječeno je krijumčarenje preko stotinu migranata.