Izvanredno stanje: Albanija broji mrtve u potresu

izvanredno stanje , Albanija

Najmanje 32 osobe su poginule dok je više od 650 ozlijeđenih, najnoviji je bilans potresa jačine 6,4 stepena Richtera koji je jučer pogodio Albaniju, zbog čega je u srijedu proglašen Dan žalosti, a zastave na institucijama su spuštene na pola koplja.

Tlo u Albaniji ne smiruje se ni danas. Novi potres jačine 5,3 stepeni Rihterove skale pogodio je Albaniju u popodnevnim satima, preliminarni su podaci Europskog seizmološkog zavoda (EMSC) Epicentar je bio u blizini Velipoja u Albaniji, 24 kilometra sjeverno od Dureša, odnosno 42 km od Tirane, na dubini od 10 km. Jučerašnji potres koji je pogodio Albaniju bio je najjači u posljednjih 40 godina, a poslije prvog udara uslijedilo je oko 250 naknadnih potresa, prenosi BHRT.

Vlasti su rano jutros potvrdile da su pronađena tijela još četiri žrtve. Noć na otvorenom U Draču, drugom po veličini gradu u Albaniji, na stotine građana noć je provelo napolju. Spavali su na nogometnom terenu u šatorima i automobilima. Albanski premijer Edi Rama je rekao da će spasitelji nastaviti “strpljivo i temeljno da tragaju do kraja”, prenosi BBC. Potres je registriran juče u 3.55 sati u Draču, 36 kilometara od Tirane, a na snimkama vide se srušene zgrade. CNN prenosi da je oko 45 osoba spašeno iz ruševina. Albanska ministrica zdravlja Ogerta Manastirliu je priopćila da je više od 650 ljudi ozljeđeno, od kojih je devetoro životno ugroženo.

Prema njezinim riječima, 65 osoba je zadržano u bolnicama. Manastirliu je rekla da je služba za izvanredne situacije primila 1.200 poziva u pomoć. Kako prenosi albanska agencija ATA, 21 osoba je poginula u Draču i Tumanu kada se nekoliko zgrada srušilo. Potraga za preživjelima U Tumanu se srušila petokatnica. Duljejman Koljaveri je rekao da strahuje da su ispod ruševina ostale zarobljene njegova 70-godišnja majka i šestogodišnja rođaka, koje su živjele na posljednjem katu.

Spasitelji su sinoć iz ruševina izvukli 24-godišnju osobu. Uspjeli su izvući i 30-godišnju ženu, ali je ona poslije nekoliko sati preminula. Ispod ruševina poginula je i njezina osmogodišnja kćerka. Stanovnica Drača Bukuri Morina i njezina desetočlana obitelj pridružili se tisućama drugih koji su noć proveli na nogometnim stadionu.

“Plašimo se da se vratimo u stan”, rekla je ona za Reuters. Ministrica obrane Olta Džačka je sinoć izjavila da je ovo najsnažniji potres koji je pogodio zemlju od 1979. Te godine Albaniju je pogodio potres jačine 6,9 stupnjeva. Tada je poginulo 136 osoba, dok je više od 1.000 ozljeđeno.