IZNENAĐENJE Na ulazu u Mostar zaplijenjene cigarete

Zaplijenjene cigarete Ortiješ
UNO BiH

U skladu sa operativnim planom 'Iznenađenje' službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaje u suradnji sa službenicima Policijske uprave Mostar, u mjestu Ortiješ, na cestovnom pravcu Buna - Mostar prilikom kontrole putničkog motornog vozilo, pronađeno je 1660 paklica cigareta, bez akciznih markica, različitih robnih marki, namijenjenih za dalju prodaju. Vrijednost privremeno oduzete robe iznosi 10.000 KM.

U drugoj operativnoj aktivnosti službenici Grupe za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja Regionalnog centra (RC) Tuzla na području RC Tuzla uočili su vozilo u kojem se nalazila veća količina sitno rezanog duhana namjenjenog za daljnu distribuciju i prometovanje na području Tuzlanske županije. 

Prilikom izvršenog pretresa pronađeno je 250 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica, koji je privremeno oduzet, kao i putničko motorno vozilo koje je korišteno za prevoz sitno rezanog duhana. Ukupna vrijednost privremeno oduzete robe je 50.000 KM.

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinio krivično djelo 'Nedozvoljen promet akciznih proizvoda', iz člana 210 a, Zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona BiH ('Sl. glasnik BiH', broj: 08/10).

U aktivnostima na terenu ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) koristili su specijaliziranu opremu koju je Upravi donirala Vlada SAD-a putem Programa EXBS. Uprava za neizravno oporezivanje BiH poziva sve građane da na njihovu otvorenu liniju 0800 206 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a, ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda. Svi pozivi su besplatni i potpuno anonimni, navedeno je iz Ureda za informiranje UNO BiH.