IZDRŽAVA KAZNU Poznati lopov iz Mostara želi priznati krivicu za teške krađe

Zoran Petković Agresor
Ilustracija/Hercegovina.info

Poznati lopov iz Mostara Zoran Petković (39) koji je uhićen prošle godine u Banjoj Luci dok je u gaćama bježao policiji, želi priznati krivicu za izvršenje teških krađa u kojima je pričinjena šteta veća od 30.000 eura.

Ovaj Mostarac je dvije godine pljačkao stanove po Banjoj Luci, a za njim je bilo raspisano pet tjeralica, piše Glas Srpske.

Da Petković planira priznati krivicu, potvrdio je okružni tužitelj Goran Rakić.

“Branitelj optuženog je nagovijestio mogućnost zaključenja sporazuma o priznanju krivice”, rekao je tužitelj Rakić u banjolučkom Okružnom sudu.

Petkovića terete da je od 2020. do lipnja 2022. godine na području Banje Luke počinio sedam krađa. On je u svoje 'radne pohode' uglavnom išao u ranim jutarnjim satima.

Kako je navedeno u optužnici, uz pomoć šrafcigera i plastične kartice provaljivao je u zgrade i u stanove i krao novčanike, torbice, novac, nakit i druge skupocjene stvari. Prema optužnici, on je vrata stanova otvarao tako što je plastičnu karticu gurao između štoka i vrata i uz pomoć nje bi gurnuo jezičak brave i za samo par sekundi otvarao vrata.

Ukrao skupocjene satove

Kako je navedeno u optužnici, najveću štetu počinio je u lipnju 2020. godine, kada je provalio u jedan stan vlasništvo M. Č. u Gundulićevoj ulici u Banjoj Luci, odakle je ukrao oko 4.200 KM i osam ručnih skupocjenih satova vrijednih više od 44.315 KM.

Veliki plijen odnio je i u noći između 21. i 22. prosinca 2021. godine, kada je provalio u stan Lj. R. u banjolučkoj ulici Svetog Save, gdje ukrao torbicu u kojoj je bilo oko 10.000 KM. Samo nekoliko dana prije ove krađe 13. prosinca 2021. godine provalio je u stan I. V., gdje ukrao 1.500 KM i nakit vrijedan oko 2.000 KM.

Petkovića je tada vlasnik zatekao u krađi, ali je on uspio pobjeći. Dva mjeseca prije, u listopadu 2021. godine provalio je u stan M. M. na Bulevaru Srpske vojske, gdje je ukrao oko 250 eura, a u srpnju te godine iz stana S. T. u Aleji Svetog Save u Banjaluci ukrao je 900 eura, 100 KM i osobne dokumente.

U optužnici je navedeno kako je početkom travnja 2022. godine provalio u stan S. S. u ulici Majke Jugovića u Bana Luci i ukrao novčanik sa 700 KM.

Osuđen u Širokom Brijegu

Petković je uhićen u akciji banjolučke policije 'Sover' u lipnju 2022. godine. Tada je policija kod njega tijekom pretresa pronašla oko 2.230 KM, pet skupocjenih ručnih satova, manju količinu kokaina, heroina, tablete, tenisice i raznu garderobu. Iz Policijske uprave Banja Luka tada je priopćeno kako ga terete da je području Banje Luke od 2020. godine do 6. lipnja 2022. godine počinio devet teških krađa, kojima je pričinjena ukupna šteta od oko 100.000 KM.

Prema neslužbenim informacijama, Petković je prilikom uhićenja u gaćama pokušao pobjeći od policije, ali nije uspio.

Zoran Petković ima podeblji dosje i uglavnom je poznat po krađama, za što je i osuđivan. On je više puta uhićivan i na području Sarajeva, ali i drugih gradova zbog sumnje da je na isti način kao i u Banjoj Luci obijao i pljačkao stanove.

Petković je u ožujku ove godine osuđen u Općinskom sudu u Širokom Brijegu na 10 mjeseci zatvora zbog krađa.

Prema toj presudi, on je tijekom 2019. godine provaljivao u kuće i stanove na području Širokog Brijega i krao novac i druge vrijedne stvari. Trenutno se nalazi na izdržavanju zatvorske kazne u KPZ Mostar.