IZ TUZLE Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora direkcije za izgradnju i federalnog ministra

IZ TUZLE Potvrđena optužnica protiv bivšeg direktora direkcije za izgradnju i federalnog ministra
Hercegovina.info

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije protiv Envera Bijedića (59) iz Tuzle zbog postojanja osnovane sumnje da je kao bivši direktor Direkcije za izgradnju Tuzla počinio krivično djelo 'Zloupotreba ovlasti u gospodarskom poslovanju', a vezano za nedovršetak izgradnje Stambeno-poslovnog objekta 15. maj u Tuzli.

Postoji osnovana sumnja da je Bijedić, u periodu od početka 2006. do travnja 2011. godine, obavljajući poslove direktora u Direkciji suprotno Statutu poduzeća, sredstva kojima je raspolagala Direkcija i koja su uplaćena od kupaca stanova i drugih prostorija u objektu, koristio protivno njihovoj namjeni, što nije bilo skladu sa ugovornim obavezama koje je imala Direkcija.

Ne ispunjavajući ugovorne obaveze, svjestan da Direkcija za redovno poslovanje može raspolagati sredstvima samo do visine projektirane dobiti, a da ostala sredstva mora namjenski koristiti radi izmirenja ugovornih obaveza, nenamjenski je potrošio sredstva i preusmjerio ih u redovno poslovanje Direkcije u iznosu većem od 1 milijun KM, a zbog čega do danas ovaj stambeno poslovni objekat nije završen i predat kupcima na korištenje. Dakle, koristeći sredstva kojima raspolaže protivno njihovoj namjeni je Direkciji pribavio korist u pomenutom iznosu.

U optužnici je nadležnom sudu predloženo da se, po pravosnažnosti presude, optuženom izrekne sigurnosna mjera zabrane obavljanja dužnosti rukovoditelja u javnim poduzećima, organima uprave, stručnim službama i javnim ustanovama u trajanju od pet godina.

U ovom predmetu je Tužiteljstvo provelo detaljnu istragu koja je uključivala i dva obimna vještačenja po vještacima ekonomske i građevinsko-arhitektonske struke, kao i brojne druge istražne radnje, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje Županijskog tužiteljstva Tuzlanske županije.

Bijedić je bio i ministar prometa i komunikacija u Vladi FBiH kojom je predsjedavao Nermin Nikšić.