ISTRAGA TRAJE 1400 kg kokaina vrlo velike čistoće stiglo u susjedstvo, evo i nekih detalja

Zapljena kokaina Crna Gora
Vijesti.me

Kokain zaplijenjen krajem kolovoza u skladištu Krstovića u zetskom selu Mojanovići, veoma je visoke čistoće, pokazali su preliminarni rezultati, saznaje crnogorski portal Vijesti. Istovremeno, tvrdi izvor tog medija, vještače se i komunikacije osumnjičenih kako bi se ušlo u trag ostalima uključenim u međunarodni šverc droge.

To je Vijestima kazao izvor iz istrage, precizirajući da finalna vještačenja nisu završena. Ukoliko se preliminarni rezultati pokažu stoprocentno točnim, to bi značilo da je zaplijenjena droga značajno vrijednija nego što se sumnjalo u početku. Zbog rekordne zapljene 1.400 kilograma kokaina policija je na izmaku 26. kolovoza uhitila Marinu Krstović (27). Narednog jutra lisice na ruke stavljene su i njenom ocu Budimiru Krstoviću (66).

Iz Višeg državnog tužiteljstva (VDT) u Podgorici, Vijestima je odgovoreno da je predmet formiran protiv Krstovića zbog krivičnog djela 'Neovlaštena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga' u fazi istrage tijekom koje poduzimaju sve neophodne mjere i radnje:

"Donijete su naredbe za sva neophodna vještačenja, te upućeni zahtjevi Višem sudu u Podgorici, sucu za istragu, za telekomunikacijska vještačenja, koja vještačenja su u tijeku", kazala je rukovoditeljica i glasnogovornik VDT Podgorica, viša državna tužiteljica Lepa Medenica.

Nakon uhićenja Krstovića, VDT moralo je dva puta obrazlagati zbog čega oni trebaju biti u Istražnom zatvoru. Nakon drugog obrazloženja i žalbe Višeg državnog tužiteljstva, vijeće Višeg suda odredilo im je pritvor do 30 dana, preinačivši odluku suca za istragu Radomira Ivanovića, koji ih je prethodno pustio da se brane sa slobode.

Ivanović je, po vlastitom priznanju, u kumovskim odnosima sa obitelji Krstović. Krstovići su uhićeni u akciji kodnog naziva '187' u kojoj su sudjelovali VDT, Uprava policije, Uprava prihoda i carina i Viši sud u Podgorici.

U prvim satima akcije droga je 'propuštena' u Baru, a potom i na Carinskom terminalu u Podgorici sa kojeg su vozači kamiona, navodno potpuno ispravni odvezli teretnjak u kojem je bijeli prah vrijedan stotine milijuna eura.

Prateći ih, inspektori i carinici nastavili su akciju, koja je rezultirala najvećom zapljenom kokaina na Balkanu i uhićenjem Krstovića. Prethodno, jedan od tri kontejnera koje je Budimir Krstović kupio u Ekvadoru, odmah nakon dolaska u Crnu Goru otpremljen za Srbiju, ali u njemu su bile samo banane, navode Vijesti.

To se navodi u rješenju sudskog vijeća podgoričkog Višeg suda, kojim su preinačili odluku suca za istragu - da ne odredi pritvor Budimiru i njegovoj kćerki Marini, osumnjičenima za šverc 1.400 kilograma kokaina.

Navodi se da je Budimir od kompanije 'COEXFruit S.A.' kupio tri kontejnera banana, a potom od nepoznate osobe i 1.400 kilograma droge, koja je utovarena u kontejner pa u brod 'MSC Charlotte', u luci Puerto Bolivar u Ekvadoru.

"Brod je zatim 23.8.2021. godine uplovio u Luku Bar, nakon čega je, a poslije carinjenja, opojna droga kokain prebačena u skladište u Mojanovićima... Dok je okrivljena Marina Krstović sudjelovala u nabavljanju i realizaciji transporta pošiljke u kojoj su se nalazile banane i kokain, tako što je sve detalje dogovarala na engleskom jeziku sa prodavcem banana Carlosom Falquezijem.... a potom pratila kretanje pošiljke... te nakon toga pratila prijem i organizirala uskladištenje tovara u skladište u Mojanovićima", piše u odluci.

Podsjeća se da su pripadnici Uprave policije drogu oduzeli 26. kolovoza. Suci su konstatirali da je Budimir osnovano sumnjiv da je kontrolirao kretanje kontejnera punog kokaina:

"Jer je po ocjeni ovog suda, nelogično da bi bilo koje osobe bez znanja okrivljenog, količinu od 1.400 kilograma opojne droge kokain, spakirale u navedene kontejnere sa bananama koje su stigle u njegovo skladište i pod potpunom kontrolom okrivljenog", stoji u rješenju suda.

Piše da osnovana sumnja da je Marina Krstović počinila krivično djelo proizlazi iz činjenice da je ona osobno naručila pošiljku od poduzeća 'COEXFruit S.A.' u kojoj se nalazio i kokain, da je pratila transport, organizirala carinjenje pošiljke, te pratila dolazak droge u zetsko selo Mojanovići.

"Ukazuje na osnovanju sumnju da ista ima potpunu kontrolu nad tovarom, iz čega proizlazi i osnovana sumnja da je okrivljena znala da se u predmetnom tovaru, nalazi i opojna droga".

Nekoliko dana nakon akcije direktor Uprave policije Zoran Brđanin odgovorio je da još ne može priopćiti detalje, pa ni to je li zbog tog stotinu milijuna eura vrijednog tovara traže stanovnika Tuzi, registriranog u policiji kao sigurnosno interesantna osoba.

Ta osoba, prema neslužbenim informacijama Vijesti, napustila je državu nakon zapljene droge u Mojanovićima. Brđanin je tada priopćio medijima i da imaju obavještajne podatke o umješanosti jedne kriminalne grupe u taj međunarodni šverc kokaina, i da taj klan djeluje u Europi.