ISTRAGA NIJE ZAVRŠENA Podignuta optužnica protiv pijanog policajca koji je ubio 52-godišnjakinju

Ubojstvo u Tuzli

Županijski Sud Tuzla potvrdio je optužnicu županijskog Tužiteljstva Tuzlanske županije (TŽ) protiv Elvisa Ć. (51) iz Tuzle, koji je u to vrijeme bio službenik Uprave policije MUP-a TŽ, zbog postojanja osnovane sumnje da je 7. veljače 2024. godine u večernjim satima na podmukao način počinio ubojstvo 52-godišnje Amre Kahrimanović iz Tuzle.

Elvis Ć. je optužen da je pomenutog dana u alkoholiziranom stanju, nakon što je suvlasnica ugostiteljskog objekta u Tržnom centru 'Sjenjak' u Tuzli Amra Kahrimanović oko 21 sat došla kako bi se objekat zatvorio i izašla iz prostora, naglo ustao, krenuo za oštećenom, i u holu tržnog centra iz neposredne blizine, iz službenog pištolja Uprave policije MUP-a TŽ u kojoj je bio zaposlen u Operativnom centru, na podmukao način ispalio jedan hitac u leđa oštećene, a nakon toga je, dok je žrtva ležala na podu, ispalio  još 15 hitaca u različite dijelove tijela i usmrtio ju.

Tužiteljstvo je istragu u ovom predmetu provelo sa Federalnom upravom policije. Tijekom istrage obavljeno je i 11 vještačenja. Između ostalih, od vještaka neuropsihijatra i kliničkog psihologa, vještaka sudske medicine, DNK analiza, balistička i kemijska vještačenja, vještačenje mobitela i digitalnih zapisa (snimaka), kao i druga stručna vještačenja koje je uradila Federalna uprava policije.

U svojstvu svjedoka je saslušan veći broj osoba, a uz optužnicu je nadležnom sudu priloženo oko 230 različitih  materijalnih dokaza.

Vještaci neuropsihijatar i klinički psiholog su u nalazu i mišljenju utvrdili da kod optuženog nema privremene ili trajne duševne bolesti psihotičnog tipa, te da je njegova sposobnost da shvati značaj i posljednicu kaznenog djela smanjena, ali ne bitno i da je sposoban da sudjeluje u sudskom postupku.

Postupajući tužitelj je županijskom Sudu Tuzla predložio da mu se nakon potvrđivanja optužnice produži mjera pritvora, koja može trajati najduže tri godine tijekom kaznenog postupka, jer se za kazneno djelo iz optužnice može izreči kazna zatvora od najmanje 10 godina do dugotrajne kazne zatvora (45 godina). 

U skorije vrijeme se očekuje ročište u sudu o prijedlogu za produženje pritvora, a prethodno rješenje o produženju pritvora traje do kraja lipnja 2024. godine.

U drugom predmetu, postupajući tužitelj provodi intenzivne provjere i istražne radnje sa istražiteljima Federalne uprave policije o eventualnim propustima i postupanju odgovornih osoba u Upravi policije MUP-a TŽ, a koje se odnose na činjenicu da je Elvis Ć. posjedovao službeno oružje MUP-a TŽ dok je bio na godišnjem odmoru i koje je koristio prilikom izvršenja kaznenog djela, kao i neke druge okolnosti vezane za postupanju policijskih službenika MUP-a TŽ koji su prethodili ovom događaju. 

U ovom predmetu su provjere i dalje u tijeku i nije donesena tužiteljska odluka o tome ima li ili nema elemenata kaznene odgovornosti nekog policijskog službenika, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva TŽ.