ISPITANI VOZAČI U Posušju spriječeno krijumčarenje državljana Turske

migranti Posušje krijumčarenje
GP BiH

Na području Posušja spriječeno je krijumčarenje pet državljana Turske.

Pripadnici postrojbe Granične policije (GP) BiH Gorica, 19. rujna 2023. godine, spriječili su krijumčarenje pet državljana Republike Turske u graničnom pojasu na području Posušja. Krijumčarenje je otkriveno prilikom nadzora državne granice i kontrolom putničkog motornog vozila BMW, nacionalnih oznaka Republike Hrvatske. Vozilom je upravljao I. B. (1997.), državljanin R. Hrvatske, priopćeno je iz Granične policije BiH.

Dan ranije zaustavljena dva vozila

Dan ranije, 18. rujna 2023., na području Posušja pripadnici ove postrojbe su zaustavili putničko motorno vozilo Škoda, nacionalnih oznaka BiH, u kojem je D. Č. (1978.), državljanin Bosne i Hercegovine, prevozio pet državljana Republike Turske. Istovremeno je zaustavljen i automobil Grand Cherokee, nacionalnih oznaka Savezne Republike Njemačke, koji se kretao ispred kao prethodnica zaustavljenom vozilu, a vozilom je upravljao R. S. (1986.), također, državljanin BiH. 

Zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena kaznena djela krijumčarenje osoba, o navedenim događajima je obaviješten dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH, prema čijoj su naredbi vozači ispitani u svojstvu osumnjičenih, a vozila i drugi dokazni materijali privremeno oduzeti. Protiv osumnjičenih osoba, Tužiteljstvu BiH bit će dostavljeni Izvještaji o počinjenim kaznenim djelima krijumčarenje osoba. O događajima su obaviješteni i pripadnici Službe za poslove sa strancima BiH.

Otkrivene osobe koje su potraživali sudovi i policija

Pripadnici postrojbe Granične policije BiH Gradiška, 19. rujna 2023., lišili su slobode B. S. (1989.), državljanina Bosne i Hercegovine. Naime, graničnim provjerama je utvrđeno da ga potražuje Osnovni sud u Gradišci zbog kaznenog djela prijevara u gospodarskom poslovanju. Kontroliran je na ulasku u BiH na Međunarodnom graničnom prijelazu Gradiška i predan službenicima Okružnog centra sudske policije Banja Luka.

Istoga dana, pripadnici postrojbe GP BiH Strmica su prilikom ulaska u BiH na prijelazu Strmica lišili slobode A. Č. (1986.). Utvrđeno je da Općinski sud u Cazinu ovog bh. državljanina potražuje zbog kaznenog djela nasilničko ponašanje. Predan je službenicima Centra sudske policije u Hercegbosanskoj županiji. 

Pripadnici postrojbe GP BiH Aerodrom Sarajevo, 17. rujna 2023., na letu iz Beča, lišili su slobode L. R. (1966.), nakon što je ustanovljeno da je Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Srpske raspisalo potragu za njim zbog kaznenog djela krivotvorenje isprave. Državljanin BiH je predan službenicima MUP-a Republike Srpske.

Također, 17. rujna 2023., pripadnici ove postrojbe su na letu za Frankfurt lišili slobode F. S. (1949.). Utvrđeno je da je Ministarstvo unutarnjih poslova Županije Sarajevo za ovim bh. državljaninom raspisalo potragu zbog kaznenog djela utaja. Predan je službenicima MUP-a Županije Sarajevo.

Pripadnici postrojbe GP BiH Brod, 17. rujna 2023., predali su D. K. (1992.) službenicima Policijske postaje Brod, nakon što je utvrđeno da je Policijska uprava Banja Luka raspisala potragu za njim zbog kaznenog djela krađa. Državljanin BiH je kontroliran na izlasku iz naše zemlje na prijelazu Brod, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje GP BiH.