Iranac u Srbiji ukrao auto, pa ilegalno ušao u BiH gdje je krijumčario migrante

Doljani granica carina
Ilustracija/Hercegovina.info

Tužitelj Tužiteljstva BiH uputio je prema Sudu BiH, prijedlog za određivanje pritvora za osumnjičenog Abdolah Dj. (1987.) iz grada Mahabad, Iran, državljanin Irana.

Osumnjičeni je lišen slobode od strane policijskih djelatnika MUP-a RS, na podučju Višegrada, u vozilu kojim je upravljao, zajedno sa četiri ilegalna migranta, koji su također državljani Irana.

Prema prikupljenim dokazima, ilegalni migranti prevezeni su na područje Bosne i Hercegovine, automobilom koji je osumnjičeni počinitelj, otuđio na području Srbije, da bi nakon toga realizirao krijumčarnje u BiH, skupine migranata koji nisu ispunjavalji uvjete za zakonit ulazak i boravak u Bosni i Hercegovini.

Osumnjičeni je krijumčarenje počinio na mjestu koje nije predviđeno za zakonit prijelaz državne granice, te organizirao njihov prijevoz preko teritorije Bosne i Hercegovine, postupajući tako protivno članku 6. Protokola protiv krijumčarenja migranata kopnenim, morskim i zračnim putem, kojim se dopunjuje Konvencija UN-a protiv transnacionalnog organiziranog kriminala. 

Nakon ispitivanja osumnjičenog, postupajući tužitelj uputio je prema Sudu BiH prijedlog pritvora za osumnjičenog, jer se radi o stranom državljaninu, koji bi odlaskom iz BiH postao nedostupan pravosudnim organima Bosne i Hercegovine.

Tužiteljstvo BiH zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama, gotovo svakodnevno postupa u predmetima koji se odnose na oblast ilegalnih migracija na području Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz Ureda za informiranje Tužiteljstva BiH.