Iranac preko europskih servera rušio kompjuterske sustave u Sarajevu

Iranac preko europskih servera rušio kompjuterske sustave u Sarajevu
Ilustracija

Policijski službenici Odsjeka za borbu protiv kompjuterskog kriminala Federalne uprave policije (FUP), su poduzimajući mjere i radnje iz svoje nadležnosti, pod nadzorom Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije i u suradnji sa Europolom, identificirali i zadokumentovali osobu koja se sumnjiči da je počinila krivično djelo 'Oštećenje računalnih podataka i programa' iz člana 393. Krivičnog Zakona Federacije Bosne i Hercegovine, na način da je dana 5. i 6.6.2020. godine izvršilo hakerski napad na informacijski sistem Općine Centar Sarajevo i 'UTIC' Sarajevo.

Naime, radi se državljaninu IR Iran inicijala R.N.G. (1993.) koji je koristeći se znanjem i vještinama iz oblasti informacijskih tehnologija, te antiforenzičkom zaštitom, 'VPN'; VPS', sa lokacijama servera Republika Francuska, SR Njemačka, Kraljevina Nizozemska, Finska, a koja internet konekcija je služila svrsi prikrivanja stvarne lokacije sa koje se vršio internet napad, i to lokacije Chalus-Iran, (operater telekomunikacija IRANCELL-NET, Teheran), dana 5. i 6.6.2020. godine, posredstvom interneta, iskoristio 'ranjivost' u informacijskom sistemu u vlasništvu Općine Centar Sarajevo.

Potom nakon pribavljanja privilegija 'legalnog' korisnika informacijskog sistema, na navedenom sistemu neovlašteno instalirao maliciozni računalni program pod nazivom 'Sorena'. Osumnjičeni je navedeni program 'Sorena' koristio za tzv. 'kriptovanje' podataka na informacijskom sistemu, te pojavu tzv. 'ransom' poruke, koja je za sadržaj imala obilježja iznude, odnosno zahtjev za plaćanje otkupnine za vršenje 'dekripcije' na naprijed opisan način 'kriptovanih' podataka.

Također, dana 6.6.2020. godine, osumnjičeni je izvršio istovjetan internet napad i na informacijski sistem UTIC (Univerzitetski tele-informatički centar Sarajevo), koristeći maliciozni računalni program pod nazivom 'Mamba', kojom prilikom je kao instrukcije za plaćanje i ostvarivanje komunikacije 'žrtve' i 'napadača', te na taj način onemogućio funkcioniranje informacijskog sistema 'UTIC' Sarajevo.

Na opisani način je na štetu Općine Centar Sarajevo i 'UTIC' Sarajevo počinjena neutvrđena materijalna šteta, koja se ogleda u vremenu potrebnom za vraćanje informacijskog sistema u prethodno ispravno stanje, kao i zastoju u radu općine prilikom izdavanja Uvjerenja građanima. Navedeni internet napad je u istom vremenu izvršen u smjeru informaijske infrastrukture u Švicarskoj.

Federalna uprava policije je protiv osobe R.N.G. (1993.) podnijela Županijskom tužiteljstvu Sarajevske županije Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu, a o čemu će posredstvom Interpola biti obavještene nadležne službe u IR Iran, radi poduzimanja daljih aktivnosti u odnosu na osumnjičenog, navodi se u priopćenju iz Ureda za informiranje FUP-e.