'Ilegalni' berači smilja opet u akciji

smilje
Policiji se najprije obratio djelatnik nadležne šumarije dojavivši im da je u berbi zaštićene biljne vrste na području Povila, pored Novog Vinodolskog, zatekao nekoliko osoba.

Također, na istom području nekoliko dana kasnije policijski službenici crikveničke policije i sami su zaustavili više osoba te čak dva teretna vozila u kojima se nalazila veća količina smilja. Tijekom postupanja policije utvrđeno je da su zatečene osobe neovlašteno, bez potrebnih odobrenja na novljanskom i crikveničkom području, brali smilje. Sveukupno, u ova dva navrata oduzeto je 89 vreća, svaka s po dvadesetak kilograma smilja. Neovlašteno ubrano smilje je oduzeto i predano nadležnoj šumariji, a o ovim događajima i uhvaćenim osobama policija je izvijestila nadležnu inspekciju radi postupanja sukladno odredbama Zakona o zaštiti prirode.

Više od tone smilja bilo je također zaplijenjeno u kolovozu prošle godine kada su se djelatnici creske, rapske i krčke policije uhvatili ukoštac s neumornim ilegalnim beračima kojima je jasno koliko vrijedi ta zavičajna biljka, posebice u kozmetičkoj industriji. Tadašnje zapljene zbile su se na trajektnim pristaništima Porozina, Mišnjak i Valbiska, a ukupno je bilo oduzeto 1.025 kilograma smilja, ubranog od 4. do 6. kolovoza na područjima otoka Cresa, Raba i Krka.

Nekoliko dana ranije, krčka auto-ophodnja na području Vrbnika bila je zaustavila dvojicu muškaraca za koje je utvrđeno da su neovlašteno brali zavičajnu biljnu vrstu smilje. Tada je u teretnom vozilu, zagrebačkih registracijskih oznaka, pronađeno ukupno devet vreća sa 75 kilograma smilja, ubranog na području otoka Krka. Mjesec dana ranije, sredinom srpnja, ophodnja malološinjske policijske postaje, odnosno policijske ispostave Cres, imala je isto ulov od čak tone smilja. Na trajektnom pristaništu Porozina zaustavili su bili 35-godišnjaka koji je smilje pokušao prevesti u teretnom vozilu. Radilo se o 1.043 kilograma smilja pakiranog u 72 vreće, koje je ubrao dan ranije na pašnjacima u blizini mjesta Filozići na Cresu i to bez potrebitih dozvola. Prethodno je 650 kilograma smilja bilo zaplijenjeno na Krčkom mostu.

novilist.hr