IDE U PRITVOR Mostarac prijetio ukućanima da će ih sve pobiti

Nasilje u obitelji
Ilustracija/Fena/Denis Leko

Na prijedlog Županijskog tužiteljstva HNŽ Mostar, rješenjem Općinskog suda u Mostaru od 25. 07. 2023. godine, određen je pritvor u trajanju od najdulje 1 (jedan) mjesec, prema osumnjičenom Gordanu M. (1970.), iz Krivodola, Grad Mostar, zbog postojanja osnovane sumnje da je u stjecaju počinio kaznena djela ugrožavanje sigurnosti i nasilje u obitelji, priopćeno je iz Županijskog tužiteljstva HNŽ Mostar.

Prijetio ukućanima da će ih pobiti

Osumnjičenom Gordanu M. stavlja se na teret da je dana 22. 07. 2023. godine, oko 18:00 sati, u obiteljskoj kući na adresi Krivodol b.b., Mostar, u alkoholiziranom stanju došao u kuću i u dnevnom boravku zatekao ukućane s kojima živi u zajedničkom kućanstvu i to brata D. M., nevjestu D. M. i njihovih dvoje malodobne djece. Bez bilo kakvog povoda počeo je galamiti, prijeteći da će ih sve pobiti, da bi u jednom trenutku prišao i zamahnuo rukom u pravcu oštećene D. M., ali ju nije udario, nakon čega se obraćao malodobnim oštećenima, govoreći im da ne smiju zvati policiju, na što ga je D. M. opomenula da ne smije galamiti na djecu. Nakon toga osumnjičeni je otišao u svoju sobu i rekao kako će svoju sobu zapaliti, da nitko u njoj neće moći živjeti, pa je nastavio s galamom i prijetnjom prema ukućanima da ne smiju zvati policiju jer će ih u suprotnom sve pobiti, a nakon što je policija stigla na mjesto događaja osumnjičeni je dok ga je policija odvodila i dalje upućivao prijetnje govoreći im da će ih sve pobiti kad se vrati i da nitko neće ostati živ, što je kod ukućana izazvalo strah i uznemirenje. 

Povratnik u kršenju kaznenog djela

Općinski sud u Mostaru je ocijenio da je sasvim utemeljeno i opravdano određivanje pritvora osumnjičenom Gordanu M., iz razloga jer naročite okolnosti opravdavaju bojazan da će ponoviti kazneno djelo, a za to kazneno djelo može se izreći kazna zatvora u trajanju od 3 (tri) godine ili teža kazna. 

Osumnjičeni Gordan M. je povratnik u vršenju ove vrste kaznenih djela, a zbog istih kaznenih djela izdržavao je i kaznu zatvora u KPZ Mostar.

Županijsko tužiteljstvo HNŽ u suradnji s MUP-om HNŽ nastavlja s poduzimanjem istražnih radnji u ovom predmetu u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su počinjena ova kaznena djela.

„Prema načelu pretpostavke nevinosti iz čl. 3. st. 1. ZKP-a F BiH, svatko se smatra nevinim za kazneno djelo dok se pravomoćnom presudom suda ne utvrdi njegova krivnja, radi čega potvrđivanjem optužnice protiv određene osobe za konkretno kazneno djelo, ne predstavlja njenu kaznenu odgovornost za počinjenje kaznenog djela, jer se krivnja počinitelja utvrđuje pravomoćnom presudom.“