MOSTAR Pokušao pobjeći iz zatvora, a tvrdi da nije i da samo čeka operaciju

Ferid Suljović
Dnevni avaz

Proteklih dana u medijima se pojavila informacija kako se osuđenik iz mostarskog zatvora Ferid Suljović nije vratio u ovu instituciju na nastavak izdržavanja kazne, te je, kako je navedeno iz Kazneno - popravnog zavoda Mostar, za Suljovićem raspisana tjeralica.

'Dnevni avaz' u utorak je objavio izjavu Suljovića kako on nije bjegunac iz tog zatvora, nego jednostavno nije mu bio urađen operativni zahvat na ruci, a sve zbog koronavirusa koji je usporio cjelokupan sistem, pa tako i u zdravstvu.

"Ovdje Ferid Suljović, hoću da demantiram bjekstvo iz zatvora. Ma nisam majke mi mile pobjegao. Evo me u Sarajevu skupljam nalaze za operaciju. Tražio sam produženje prekida kazne za još mjesec", javio se putem telefona Ferid Suljović Ćićo za kojim je raspisana tjeralica nakon što se u petak, 28. kolovoza nije vratio u Kazneno - popravni zavod (KPZ) Mostar.

On je mostarskoj javnosti poznat po upadima u stanove sa jednom ženskom osobom, te je iz istih krao razne stvari različite vrijednosti - od nakita, novca i sl. Također, Suljović je prošle godine s još četvoricom kriminalaca pokušavao bijeg iz ćelije u kolovozu prošle godine. Tada su kriminalci razvalili krevete u ćeliji kako bi se domogli metalnih dijelova. Njima su probili rupu u zidu kroz koju su namjeravali pobjeći.

"Jedan od zatvorskih policajaca je čuo lupanje i krenuo je vidjeti što se događa. Zatekao je kaos, pritvorenici su u rukama imali metalne šipke kojima su napravili rupu u zidu. Malo je nedostajalo da pobjegnu iz pritvorske jedinice", kazao je tada izvor iz zatvora. Osuđenici Suljović, Bistrimi, Hrnjez i Žigović, s još jednom osobom, pružili su otpor zatvorskim policajcima. Više policajaca je tada ozlijeđeno, među kojima i dvojica teže, dok im nije stiglo pojačanje.

Suljović je potvrdio da mu je Općinski sud Mostar odobrio 30-dnevni prekid kazne čijom je presudom bio osuđen na godinu zbog teških krađa. Tražio je prekid kazne radi operacije lijevog lakta. Međutim, Suljović objašnjava, da zbog korone nije uspio na vrijeme prikupiti nalaze i da se sudu u Mostaru javio za dodatno produženje i za naredni mjesec.

"Otišao sam u sud u Mostaru i obratio se sucu Dominiku i rekao da hoću da produžim još mjesec dana zbog operacije. On je meni rekao 'gospodine mi nemamo više ništa s tobom obratite se Sarajevu, jer vam je kazna od godinu dana izrečena u Mostaru, istekla'", objašnjava Suljović, a prenosi 'Avaz'.

Suljović koji u Mostaru izdražava i kaznu od dvije godine i osam mjeseci koliko mu je dosudio Županijski sud u Sarajevu, kaže da je podnio zahjtjev sutkinji za produženje prekida kazne.

"Zahtjev sam podnio preko odvjetnika Omara Mehmedbašića. Dobio sam papir od suda u Sarajevu, da dam obrazloženje, da dam još nalaza. Čekam sada odgovor od suda u Sarajevu za još mjesec dana produženja. S tim da sam ja sve nalaze izvadio za operaciju. Jutros sam bio kod anesteziologa i trebao sam se vratiti u Mostar i čekati odgovor od suda", kaže Suljović koji je poslao nalaze i zahtjev predat Županijskom sudu Sarajevo.

"Ne mogu nikoga dobiti ni na jedan broj koji ima na stranici KPZ-a Mostar, nitko se ne javlja na ona dva broja. Nije bjekstvo. Izašao sam na pregled da se liječim. Imam sve dokumente da sam podnio novi zahtjev, imam dokaze", zaključuje Suljović.

Vrhovni sud Federacije BiH potvrdio je presudu Županijskog suda u Sarajevu kojom je Ferid Suljović Ćićo osuđen na dvije godine i osam mjeseci zatvora zbog pokušaja ubojstva poznanika Marija Tomasa koje se dogodilo prije devet godina, potvrdili su iz Odjela za odnose s javnošću Županijskog suda. Suljović je 2010. godine pucao u Tomasa ranivši ga u nogu i vrat, nanijevši mu tako ozljede opasne po život. U prvostupanjskom postupku kao otežavajuću okolnost za Suljovića bilo je njegovo ranije osuđivanje te broj ozljeda koje je nanio Tomasu.