I U HERCEGOVINI SIPA izvršila pretrese zaštitarske agencije koja se dovodi u vezu sa sinom Milorada Dodika

Sipa policija
Ilustracija/Hercegovina.info

Postupajući po naredbama Suda i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine,službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), su u operativnoj akciji kodnog naziva 'Kruna', dana  15.7.2021. godine u 8 sati, započeli pretrese na 18 lokacija, na širem području Bosne i Hercegovine.

Pretresi su izvršeni zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičeni počinili krivično djelo 'Porezna utaja ili prijevara' iz člana 210. stav (3) Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Navedene aktivnosti se realiziraju u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine i  policijskim službenicima mjesno nadležnih MUP-ova, a pod nadzorom i uz koordinaciju postupajućeg tužitelja, Tužiteljstva Bosne i Hercegovine.

Uzimajuću u obzir da su aktivnosti policijskih službenika u tijeku, o detaljima operativne akcije javnost će biti informirana naknadno, navedeno je iz Ureda za informiranje SIPA-e.

Prema navodima 'Dnevnog avaza' vrše se pretresi prostorija i kapaciteta dva zaštitarska poduzeća. Pretresi kapaciteta zaštitarskih agencija, vrše se u Banja Luci, Prijedoru, Gradiški, Doboju, Bijeljini, Trebinju, Palama, Sarajevu, Brčko Distriktu, Tuzli, Zenici, Mostaru, Vitezu, Livnu, Bihaću, Sanskom Mostu i Kozarcu.

Prema prikupljenim dokazima, radi se o poreznim utajama, izvršenih putem poslovanja navedenih zaštitarskih agencija, koje su predmet istrage, a radi se o utajama u velikim novčanim iznosima, piše 'Avaz'.

Kako se saznaje u pitanju je 18 lokacija pomenute agencije, koja se u posljednje vrijeme dovodi u vezu sa Igorom Dodikom, sinom člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, objavio je 'Avaz'. Ranije je agencija bila u vlasništvu ubijenog banjalučkog biznismena Slaviše Krunića.

U dosadašnjem dijelu aktivnosti policijski službenici su otkrili i privremeno oduzeli raznu poslovnu dokumentaciju, računarske jedinice, određen iznos novca za koji postoji osnov sumnje da potječe iz izvršenja krivičnog djela.

Aktivnosti se provode u suradnji sa službenicima Uprave za neizravno oporezivanje Bosne i Hercegovine, kao i sa policijskim službenicima MUP-a Republike Srpske, Hercegovačko-neretvanske županije, Tuzlanske županije, Sarajevske županije, Unsko-sanske, Srednjobosanske, Hercegbosanske, Zeničko-dobojske županije i policije Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Operativne aktivnosti policijskih službenika su još uvijek u tijeku, navodi se iz Ureda za informiranje SIPA-e u izvješću iza 16 sati.