HNŽ, SŽ I TŽ Zbog droge i pljački uhićeno 14 osoba, a zbog korupcije četiri osobe

Akcija kolonija droga
FUP

Službenici Federalne uprave policije (FUP) i Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova (MUP) Sarajevske županije (SŽ), a pod direktnim nadzorom Županijskog tužiteljstva SŽ, od ranih jutarnjih sati provode aktivnosti na realizaciji operativno - taktičke akcije kodnog naziva 'Kolonija', vezano za dokumentiranja grupe osoba koje zajednički djeluju na području SŽ i svojim djelovanjem već duže vremensko razdoblje vrše krivična djela.

Riječ je o krivičnim djelima 'Udruživanje radi činjenja krivičnih djela' iz člana 340. KZ FBiH, a u vezi sa krivičnim djelom 'Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga' iz člana 238. stav 1. KZ FBiH, te krivična djela 'Razbojništvo' iz člana 289. i 'Teška krađa' iz člana 287. istog Zakona.

U sklopu navedenih aktivnosti, a na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu 16 policijskih timova izvršili su pretrese na 19 lokacija na području SŽ, te je lišeno slobode 14 osoba inicijala M.Z. (1995.), K.A. (1999.), M.O. (2000.), E.Š.(1999.), S.Ć. (1999.), A.A. (1983.), A.M. (1993.), E.P. (1987.), K.K. (1987.), M.A. (1979.), N.P. (1989.), S.P. (1987.), S.K. (1987.), H.H. (1991.), dok se osobe koje su obuhvaćene ovom istragom H.E. (1998.) i A.S. (1999.) nalaze u pritvoru.

Prilikom pretresa je pronađena određena količina materije koja svojim izgledom asocira na opojne droge 'Canabis Sativa L', 'Amfetamin', oružje, streljivo, mobilni telefonski aparati i sim kartice, te drugi predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a koji će biti dokaz u krivičnom postupku.

Također, ovom akcijom je obuhvaćeno i dokumentiranje osoba koje se dovode u vezu sa koruptivnim krivičnim djelima 'Zloupotreba službena položaja ili ovlaštenja' iz člana 383., 'Primanje dara i drugih oblika koristi' iz člana 380. i 'Protuzakonito posredovanje' iz člana 382. i 'Davanje dara i drugih oblika koristi' iz člana 381. KZ FBiH.

Vezano za navedena koruptivna krivična djela slobode su lišene četiri osobe, te su na osnovu Naredbi Općinskog suda u Sarajevu na području SŽ, Tuzlanske županije i Hercegovačko-neretvanske županije, izvršeni pretresi na sedam lokacija, kojom prilikom su pronađeni predmeti koji potiču ili se dovode vezu sa predmetnim krivičnim djelima, a isti će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Osobe lišene slobode će nakon kriminalističke obrade u Federalnoj upravi policije, u zakonskom roku biti predate na dalju nadležnost Županijskom tužiteljstvu SŽ uz Izvještaj o izvršenim krivičnim djelima. Nastavljaju se dalje aktivnosti na realizaciji ove operativne akcije, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje FUP-e.