Hercegovina osiguranje - niti sigurnosti, niti povjerenja

hercegovina osiguranje

Po izvješću prinudnog upravitelja Hercegovina osiguranja Slađana Bevande, kako nas je informirao izvor iz Agencije za nadzor osiguranja, uskoro će  uslijediti istraga nadležnih državnih institucija, a potom i kaznene prijave protiv bivšeg vodstva ovog nekad respektabilnog osiguravatelja u BiH. Do 15. ožujka, kada je imenovan prinudni upravitelj, funkciju direktora Hercegovina osiguranja je obnašao Bruno Krtalić, manje pozicionirani član HDZ BiH, a predsjednik NO je bio Denis Lasić predsjednik GO HDZ BiH Mostar. Iako politički i javni krugovi nagađaju kako će brzim izborom Ivana Brkića, nekadašnjeg ministra financija ZHŽ na funkciju  direktora Agencije za nadzor osiguranja, HDZ BIH  uspjeti zataškati cijeli slučaj, naš nas izvor demantira govoreći kako su financijski podaci Hercegovina osiguranja poražavajući, te da se očekuje korupcijska afera velikih razmjera koja će uzdrmati Hercegovinu. On smatra da predsjednik te najjače stranke s hrvatskim predznakom, dr. Dragan Čović, samo želi dobiti na vremenu i predizbornu kampanju osloboditi te velike afere, čije se razmjere mjere desetinama milijuna KM.

Krajem 2009. godine plaća djelatnika smanjena za 30 posto
Da je Dragan Čović bio upravitelj Hercegovina osiguranja „iz sjene“ pokazuje i činjenica da je cijela upravljačka struktura popunjena s članovima ove stranke, direktor Krtalić kao „žrtveno janje“, svi članovi NO na čelu s predsjednikom NO Denisom Lasićem su članovi HDZ BiH, te direktor Agencije Ivan Brkić i ministar financija Vjekoslav Bevanda. Kada su problemi došli „do grla“, nakon zadnjeg prošlogodišnjeg posjeta Dragana Čovića upravi HO, djelatnicima su smanjeni osobni dohodci za cijelih 30 posto. Koliko je za njega bitan predizborni problem najvjerojatnija likvidacija Hercegovina osiguranja, pokazuje činjenica da su izborom Ivana Brkića prekršeni propisi koje je donijela sama Vlada, a tiču se izbora prvog čovjeka Agencije za nadzor osiguranja. Naime, Brkić nema potrebnih osam godina radnog iskustva u poslovima osiguranja od kojih pet treba biti na rukovodećem mjestu. Iako ministar Vjekoslav Bevanda, što je već objavljeno, opovrgava direktnu nadređenost Agenciji, on je krajem travnja za izbor predložio Ivana Brkića, čija će plaća u narednih četiri godine iznositi oko 6 000 KM.

Gubitci se svakog mjeseca povećavaju za približno 400.000 KM
Zapošljavanje u Hercegovina osiguranju od osnutka je bio dio politike HDZ BiH pa ne čudi da njegov sindikat ne postoji i da nitko od djelatnika ne želi ništa javno kazati. Svakog se mjeseca troškovi povećavaju za novih 400.000 KM, dok ukupni gubitak prelazi preko 25 milijuna KM, u što spadaju obveze po štetama, dugovanja za plaće djelatnika, gubitak na burzi i ostali troškovi.Vlasnik Hercegovina osiguranja je Hercegovačka banka, ali ona nema deponiranih sredstava za pokriće duga, jer je bivšim klijentima i štedišama dužna više od 30 milijuna KM, a koje najvjerojatnije nikada neće isplatiti. Koliko je novca nestalo iz Hercegovina osiguranju utvrdit će istražitelji, ali o veličini pljačke govori i činjenica da je 2006. godine Toby Robinson, privremena upraviteljica Hercegovačke banke, dokapitalizirala HO s 15 milijuna KM, a danas na računu novca nema niti za plaće. Istražitelji će istražiti, u javnost pristiglu informaciju o plaćanju navodnih 7,5 milijuna KM građevinskom poduzetniku Marinku Roziću za izgradnju upravne zgrade Hercegovina osiguranja. Nagađa se da je tim novcem upravna zgrada Hercegovina osiguranja plaćena po sustavu „ključ u ruke“, a poznato je u kakvom se ona trenutačno stanju nalazi.
Djelatnicima EP HZ HB, Aluminija, HT-a i drugima, Hercegovina osiguranje, po pitanju životnog osiguranja duguje 10,165 milijuna KM, koji će teško biti isplaćeni u cijelosti iako su podignute tužbe. Po svemu sudeći ovo dugovanje za više tisuća radnika u državnim poduzećima u Hercegovini je samo „vrh ledenog brijega“.


Croatia Osiguranje prošle godine isplatilo približno 14 milijuna KM EP HZ HB


Radnici EP HZ HB, koja također u javnosti slovi kao „utvrda“ vrha HDZ BiH, zakinuti su za približno 14 milijuna KM koje je prošle godine Croatia osiguranje, po pitanju životnog osiguranja, isplatilo na račun EP HZ HB, umjesto djelatnicima ovog državnog poduzeća. Prema informacijama, godinu dana prije isteka ugovora o životnom osiguranju, aneksom ugovora, promijenjen je korisnik. Tako to više izravno nisu bili djelatnici, već poduzeće EP HZ HB. Iako stručnjaci govore kako je tijekom osiguranja moguće promijeniti korisnika police osiguranja, činjenica je da djelatnici EP HZ HB svoje životno osiguranje nisu dobili. Stoga je lako zaključiti da je samo po pitanju životnog osiguranja 1 600 djelatnika EP HZ HB trenutačno oštećeno za nevjerojatnih 20 milijuna KM. Izgleda da je slična situacija i s djelatnicima Aluminija, te da cijela afera poprima neslućene razmjere. Kroz pronevjere životnih osiguranja radnika štete poprimaju veličinu od nekoliko desetina milijuna KM. No, dodatni problem su i nekoliko tisuća vlasnika vozila koji su svoja vozila osigurali u toj osiguravateljskoj kući. Naime, pitanje je kako će se izvršiti bilo kakva naplata potraživanja od Hercegovina osiguranja ukoliko, bilo tko od njih bude odgovoran za prometnu nezgodu. Tako su i sami osiguranici te kuće, htjeli-ne htjeli, postali opasnost na prometnicama.
Dok se žali za 75 milijuna tranše MMF, milijuni u Hercegovini „nisu bitni“
Spasa za Hercegovina osiguranje nema, jer su od njegovog preuzimanja odustali i Euroherc, ali i Croatia osiguranje, iako je predsjednik HDZ-a BiH, dr. Dragan Čović, izravno vodio razgovore s ministrom financija Republike Hrvatske Ivanom Šukerom, kako bi prodajom spasio cijeli slučaj. Potonji se, zbog financijske situacije, nije želio upustiti u financijski i politički rizik. Prava slika BiH može se prikazati u samo jednoj paraleli – dok premijer F BiH i ministar financija, Mustafa Mujezinović i Vjekoslav Bevanda, žale za 75 milijuna tranše od Međunarodnog monetarnog fonda koje će građanstvo BiH baciti u dužničko ropstvo, a dugove vraćati i njihova djeca, milijuni u Hercegovini „nisu bitni“.


Hercegovačku javnost zanima tko je i za čiji račun „isisao“ novce iz Hercegovina osiguranja i kako je funkcionirala skandalozna financijska politika. Po svemu sudeći, na odgovor se neće dugo čekati. Ovih dana MUP Zapadno-hercegovačke županije podnio kaznenu prijavu protiv Ivana Ševe, bivšeg direktora Auto centra Široki Brijeg, istaknutog člana HDZ BiH koji je po scenariju prošlogodišnjeg preslagivanja vlasti u ZHŽ trebao postati ministar MUP-a. Auto centar je vlasništvo Hercegovina osiguranja.

Republika