GRANIČNA POLICIJA BIH Provodi se akcija 'Barbados', uhićena trojica državljana BiH

Granična policija BiH
GP BiH

U okviru operativne akcije kodnog naziva Barbados, pripadnici Granične policije Bosne i Hercegovine, 12. rujna 2023. godine, uhitili trojicu državljana BiH zbog postojanja osnova sumnje da su, kao pripadnici organizirane, kriminalne grupe, u vremenskom razdoblju od svibnja 2023. do kolovoza 2023. godine, počinili kaznena djela Organiziranje grupe ili udruženja za izvršenje kaznenog djela "krijumčarenje migranata", priopćeno je danas iz Granične policije.

Prilikom pretresa osoba, stanova, ostalih prostorija i pokretnih stvari na području Sarajeva i Zvornika, privremeno su oduzeta tri putnička motorna vozila, novac, mobilni telefoni i drugi materijalni dokazi koji će se koristiti u daljnjem kaznenom postupku.

Identificirani pripadnici organizirane kriminalne grupe se sumnjiče da su zajedno s ostalim, za sada neidentificiranim pripadnicima, među kojima su i osobe iz migrantske populacije, u cilju stjecanja protupravne imovinske koristi, sudjelovali u krijumčarenju ili pokušaju krijumčarenja više stotina migranata, državljana zemalja visoko migracijskog rizika, prvenstveno Sirije, Iraka, Irana, Pakistana, Bangladeša i Afganistana, na način da su pronalazili ilegalne migrante na području Republike Srbije koji nisu ispunjavali zakonom propisane uvjete ulaska i boravka na teritoriji Bosne i Hercegovine, nakon čega su organizirano iste krijumčarili preko državne granice, s područja Republike Srbije na područje BiH, i dalje istima nezakonito omogućavali prijevoz u unutrašnjost Bosne i Hercegovine i dalje prema zemljama Europske unije.

Predmetne aktivnosti se poduzimaju pod nadzorom postupajućeg tužitelja Tužiteljstva Bosne i Hercegovine i u skladu s naredbama Suda Bosne i Hercegovine.

Tijekom dokumentiranja nezakonitih aktivnosti organizirane kriminalne grupe, pripadnici Granične policije BiH ostvarili su značajnu i intenzivnu regionalnu policijsku suradnju s policijskim službenicima Ministarstva unutarnjih poslova Republike Srbije, Uprave za Graničnu policiju, kao i sa SELEC-om. Rad na predmetu se nastavlja i u narednom vremenskom razdoblju", priopćeno je iz Granične policije BiH.