GRANICA BIH U 2022. Spriječeno više od 6000 nelegalnih ulazaka u BiH zbog čega je osumnjičeno više od 500 osoba

Granični prijelaz Ivanica
Ilustracija/Hercegovina.info

Koliko službenici Granične policije ulažu napora u sigurnost graničnog područja sa Hrvatskom, Crnom Gorom i Srbijom najbolje ilustriraju podaci koji gotovo svakodnevno stižu do medija, a u kojem se navode sprječavanje krijumčarenja osoba, životinja, opojnih sredstava, akciznih proizvoda i ostaloga.

Ujedno radi se i na 'čišćenju' vlastitih redova od korumpiranih službenika ili službenika koji su počinili neko kazneno djelo. Graničnoj policiji (GP) Bosne i Hercegovine uputili smo upite oko statističkih pokazatelja za 2022. godinu. Nelegalne migracije su jedan od segmenata s kojim se svakodnevno susreću pripadnici GP BiH.

U protekloj godini, pripadnici Granične policije BiH odvratili su više od 6 000 osoba od pokušaja nezakonitog prelaska državne granice. Najviše je državljana Afganistana, Burundija, Pakistana, s tim da je zabilježen određeni pad broja državljana Pakistana koji su ranije bili pri samom vrhu kada su u pitanju nezakonite migracije.

Najveći broj nezakonitih migranata otkriven je izvan područja graničnih prijelaza, tj. u graničnom pojasu. Od samog početka migrantske krize, najviše pokušaja nezakonitih ulazaka u BiH je na istočnom dijelu državne granice, iz smjera Srbije i Crne Gore. 

Česti su bili i pokušaji krijumčarenja i skrivanja migranata u teretnim vozilima, a ovi slučajevi su najčešće zabilježeni na područjima postrojbi granične policije Orašje, Brod, Šamac, Gradiška, gdje se migranti pokušavaju skrivati u prikolicama teretnih vozila, cisternama i podnožju samih vozila. 

Pripadnici Granične policije BiH ulažu maksimalne napore u zaštiti državne granice i poduzimaju sve mjere i aktivnosti, sukladno zakonskim propisima i izrađenim planovima, kako bi se što učinkovitije zaštitila državna granica i suzbile nezakonite migracije.

S ciljem sprječavanja krijumčarenja ljudi, Granična policija BiH je realizirala niz operativnih akcija, kao što je operativna akcija 'Zapad' - realizirana s ciljem prekida lanca organiziranog krijumčarenja državljana Turske iz Crne Gore na teritoriju BiH. Podnesen je izvještaj o počinjenom kaznenom djelu zbog osnova sumnje da je više osoba počinilo kazneno djelo 'Udruživanje radi činjenja kaznenih djela' iz čl. 249. st. 1. KZ BiH, a u vezi s kaznenim djelom 'Krijumčarenje ljudi' iz čl. 189. st. 1., 2. i 3. KZ BiH. 

Operativna akcija 'San' je realizirana u suradnji sa SIPA-om i Službom za poslove sa strancima, s ciljem sprječavanja i dokazivanja kaznenog djela 'Krijumčarenje ljudi' iz čl. 189. KZ BiH. U operativnoj akciji 'Insider', četrnaest državljana BiH je osumnjičeno da su počinili kazneno djelo 'Krijumčarenje ljudi'.

Granična policija BiH je na graničnim prijelazima, u graničnom pojasu i u unutrašnjosti BiH evidentirala 450 kaznenih djela. Nadležnim tužiteljstvima u BiH dostavljeno je 308 službenih izvještaja, a osumnjičeno 508 osoba. Evidentirano je 59 kaznenih djela 'Krijumčarenje ljudi' (čl. 189. KZ BiH) i jedno kazneno djelo 'Međunarodna trgovina ljudima' čl.186 KZ BiH, prilikom čega je nadležnim tužiteljstvima podneseno 49 službenih izvještaja protiv 104 osobe, priopćeno je za Hercegovina.info iz Ureda za informiranje GP BiH.

Pri preuzimanju teksta, obavezno je navesti hercegovina.info i autora kao izvor te dodati poveznicu na autorski članak.