FUP Kako je 23-godišnji bosanski haker potkradao stanovnike

FUP policija
Hercegovina.info

Nakon uhićenja Muharema U. (23) hakera iz Tešnja, istražitelji za cyber kriminal Federalne uprave policije (FUP) nastavili su istragu u ovom izuzetno kompliciranom predmetu. Naime, kako je 'Dnevnom avazu' otkrio izvor blizak istrazi, Muharem U. je prema dosadašnjim rezultatima istrage, sa računa građana ukrao najmanje 8.000 KM.

Istražitelji smatraju da je šteta koju je Muharem U. počinio vlasnicima bankovnih računa mnogo veća, odnosno da je ukrao mnogo više novca i trenutno prikupljaju dokaze koji trebaju potkrijepiti ove navode. Muharem U. se tereti za krivična djela 'Prijevare', 'Krivotvorenje kreditnih i ostalih kartica bezgotovinskog plaćanja' i 'Računalnu prijevaru'.

On je prema dosadašnjim saznanjima, a koja je prenio izvor blizak istrazi koristeći se znanjem i vještinama iz oblasti informacijskih tehnologija, u periodu od 2. siječnja 2018. do 3. siječnja 2020. godine koristeći tehnike napada na internetu koja je među hakerima poznata kao 'socijalni injžinjering' pribavio podatke sadržane na bankovnim karticama. Radi se o identifikacijskim brojevima kartica, CVV broj i podacima o validnosti koje je upotrebljavao tako što je preko interneta vršio PayPal transakcije sa njih na svoje račune.

Socijalni inženjering je hakerska metoda u kojoj hakeri računaju na lakovjernost žrtava te od njih na taj način izvlače osjetljive podatke poput šifri, PIN-ova i slično. Tu se često radi o lažnim upozorenjima od banaka ili drugih financijskih institucija, obavještenja od aukcijskih stranice poput eBaya i lažne poruke prijatelja, radnih kolega ili članova obitelji u kojima se traže podaci s kartica, piše 'Dnevni avaz'.

Podsjećamo, akcija uhićenja Muharema U. provedena 1. prosinca pod nadzorom Županijskog tužiteljstva u Zenici. Istražitelji su prema naredbi Općinskog suda u Tešnju izvršili pretres kuće i pratećih objekata koje koristi osumnjičeni i oduzeli su predmete koji se dovode u vezu sa krivičnim djelom i oni će biti korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Kako se saznaje, istražitelji su oduzeli kompjuter Muharema U., te ostalu opremu pomoću koje je praznio račune građana čije podatke je krao.