Federalni MUP se povukao iz istrage oko nereda na Širokom Brijegu

navijački neredi, prosvjedi, Široki Brijeg

Na nedavno održanom sastanku ministara unutarnjih poslova u Tuzli rečeno je da će se izići u javnost s rezultatima istrage, ali od toga nema ništa. Zbog čega su započeli neredi, tko je ubio Vedrana Puljića, jesu li neredi izazvani namjerno, pitanja su na koja ni istražitelji za sada nemaju odgovora.
Kako Dnevni list doznaje, pripadnici FUP-a odavno su napustili poprište huliganskih nereda i osim pokušaja identificiranja još nekih osoba koje su sudjelovale u neredima, ni na koji način ne sudjeluju više u istrazi. Razlog je navodno nadležnost provođenja istrage.
I pored naših pismenih zamolbi i poziva, nitko ne želi službeno govoriti o incidentu, a verzija početka i njegovog tijeka ima nekoliko. Građani Širokog Brijega tvrde da su navijači FK Sarajevo namjerno i bez ikakvog razloga započeli incidente, dok navijači tvrde da su bili isprovocirani prodajom ulaznica. Jesu li ulaznice bile povod incidentu ili samo opravdanje da se započne namjerni incident? Činjenica je da je incident i započeo na prodajnom mjestu ulaznica, što je potvrdio i jedan od prodavača Ivan Banožić, koji je napadnut.

Sukob s policijom

Nakon toga do prodajnih mjesta dolazi nekoliko policajaca koji su željeli vidjeti što se događa, kada ih napadaju navijači FK Sarajevo. Tu dolazi do masovnog sukoba i policajci su brojčano nadjačani s obzirom da je navijača bilo devet puta više. Utakmica je bila ocijenjena kao utakmica srednjeg rizika iako su Horde zla dosta često znale praviti nerede na gostujućim utakmicama svoga kluba. Evidentno je da je, prije svega, došlo do propusta u samoj organizaciji. Četrdesetak policajaca dočekalo je skupinu od oko 400 navijača Sarajeva. Iako je bio najavljen dolazak njih 150, MUP ZHŽ-a na vrijeme je dobio informaciju da je taj broj puno veći, ali reakcija u smislu traženja dodatnog pojačanja je izostala.

Brojčana nadmoć

Što se dogodilo na kraju? Četrdesetak policajaca navijači su tijekom sukoba razbili u manje skupine i konstantno napadali kamenjem i letvama. Policajci pri tome nisu imali nikakvu šansu da smire razularene huligane. Ozlijeđeno je 16 policijskih službenika. Zbog nemogućnosti smirivanja situacije, policija je uporabila i vatreno oružje pucajući u zrak s ciljem zastrašivanja. Na to su imali sva prava. Međutim, pištolj policajca Dragana Vujevića (27) našao se u rukama civila i od tada mnoge stvari nisu jasne. Odvjetnik bjegunca Olivera Knezovića, osumnjičenog za ubojstvo Puljića, tvrdi da su tijekom obdukcije u glavi mladića pronađena dva fragmenta zrna čiji se kalibar ne može utvrditi, a pretpostavlja da je to odbijeni metak ispaljenog hica. S druge strane, iz izvora bliskih istrazi doznajemo da je metak pronađen u glavi ubijenog mladića oštećen, ali da je utvrđeno da je to kalibar 9 mm, baš kakav koriste pripadnici policije. Mnogo toga istražitelji znaju, a u javnosti se svakodnevno pojavljuju neki novi detalji i konstrukcije, piše dnevni list.