FBIH Za tri mjeseca u prometnim nesrećama poginule 42 osobe, a ozlijeđeno više od 2000 ljudi

FBIH Za tri mjeseca u prometnim nesrećama poginule 42 osobe, a ozlijeđeno više od 2000 ljudi
Hercegovina.info

Izostanak svijesti sudionika u prometu o važnosti poštivanja svih pravila, ali i loša cestovna infrastruktura, nažalost pogoduju crnoj statistici naše zemlje. Samo u Federaciji BiH kontinuirano se povećava broj prometnih nesreća te poginulih i ozlijeđenih osoba, navodi Klix.

Na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine samo u posljednja tri mjeseca ove godine dogodile su se 5.432 prometne nesreće, što je u odnosu na isto razdoblje lani za 280 više. U tim nesrećama smrtno su stradale 42 osobe, dok je lakše i teže ozlijeđeno 2.025 ljudi, što je više za blizu 500 ozlijeđenih u istom razdoblju 2020.

Tuzlanska županija trenutno je druga po crnoj statistici u Federaciji BiH, a nadležni iz te regije naše zemlje za Klix kažu da je znatno povećanje prometnih nesreća zabilježeno u srpnju ove godine. Između ostalog, kao razlog je navedeno veće prisustvo automobila usljed sezone godišnjih odmora te dolaska bh. građana koji žive izvan naše zemlje.

Od svibnja do kraja srpnja na području Federacije BiH čak 1.200 prometnih nesreća izazvano je zbog upravljanja motornim vozilom neprilagođenom brzinom, dok je njih 208 nastalo posljedično sjedanju za volan pod utjecajem alkohola.

Prema statističkim podacima, u BiH se prošle godine dogodilo skoro 30 000 prometnih nesreća, u kojima su smrtno stradale 244 osobe. Ovakva crna statistika našu zemlju dovela je na sami vrh europske ljestvice po stopi smrtnosti u prometu, a koja je prošle godine iznosila 69 poginulih na milijun stanovnika, za razliku od Europske unije, gdje je 51 osoba smrtno stradala na spomenuti broj stanovnika.

Kada je riječ o kaznenoj politici, vrijedi kazati da shodno Zakonu o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, vozač koji prekorači brzinu automobila za 10 do 20 kilometara na sat u odnosu na dozvoljenu plaća kaznu od 50 KM, od 20 do 30 kilometara na sat ona je 100 KM, od 30 kilometara na sat i više je 400 KM, uz dva kaznena boda i oduzimanje vozačke dozvole na dva mjeseca.

Kazna za nevezivanje pojasa iznosi 100 KM, a ukoliko vam policajac uoči upotrebu mobitela koja nije prilagođena za vrijeme vožnje, tada vam se izriče kazna od 100 KM uz jedan kazneni bod.

Vožnja pod utjecajem alkohola također je kažnjiva, pa kaznom u iznosu od 50 KM do 250 KM kaznit će se vozač koji upravlja vozilom u cestovnom prometu kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi viša od 0,3 do 0,8 promila alkohola. Osim novčane kazne, vozaču se određuje i jedan ili dva kaznena boda.

Sa iznosom od 100 do 300 KM kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom sa količinom alkohola u krvi višom od 0,8 do 1,5 promila. Osim novčane kazne, vozaču se izriče zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca i određuju se dva kaznena boda.

Kaznom u iznosu od 400 KM do 1.000 KM kaznit će se za prekršaj vozač koji upravlja vozilom kod kojeg se utvrdi količina alkohola u krvi viša od 1,5 promila, piše Klix.